Waarom zelfzorg zo belangrijk is als HSP (hoogsensitief persoon)

hangmatAls hoogsensitief persoon (HSP) krijg je meer prikkels binnen dan minder sensitieve personen. Dit heeft voordelen én kan leiden tot chronische stress, zelfs burn-out als je niet goed voor jezelf zorgt. Waarom zelfzorg voor jou als HSP even belangrijk is als eten, drinken en slapen ontdek je in dit artikel.

Wat is de essentie van hoogsensitiviteit?

Wat de kern van hoogsensitiviteit is leerde ik tijdens de opleiding ‘HSP voor Professionals’ van Prof. Elke Van Hoof. Bij HSP’s heeft de thalamus, het zogenaamde schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor hoogsensitieve personen meer prikkels binnenkrijgen dan minder sensitieve personen. Dit is de zogenaamde ‘diepgaande informatieverwerking’ waar Elaine Aron over spreekt.

Voor- en nadelen van hoogsensitiviteit

Zoals bij alles is ook dit persoonlijkheidskenmerk een medaille met 2 kanten. Je pikt meer info op dan anderen – daar kan je je voordeel mee doen. Daardoor kan je ook leren en persoonlijk groeien en ontwikkelen. De verwerking van deze info vraagt energie en creëert stress. Het is belangrijk om je energie en stress te managen, wil je niet uitgeput geraken.

Hoogsensitiviteit is een talent als je goed voor jezelf zorgt. Als je niet goed voor jezelf zorgt kan je je hoogsensitiviteit als een last ervaren. Aan jou de keuze. Maak je van zelfzorg een prioriteit of niet?

Onderzoek toont aan dat HSP’s beter presteren – sneller en accurater reageren – zolang ze zich rustig en ontspannen voelen. In positieve omgevingen kunnen HSP’s echt boven zichzelf uitstijgen. Zodra ze overprikkeld geraken gaat hun prestatie steil naar beneden: ze worden trager en gaan meer fouten maken. Veel HSP’s merken dat ze minder goed presteren bij druk of in negatieve omgevingen. Als je stressbrein aan de macht is, voel je je als een kip zonder kop. Je kan niet meer helder denken om de juiste beslissingen te nemen. Je komt in een negatieve vicieuse cirkel van hulpeloosheid terecht. Herkenbaar?

Waarom is zelfzorg zo belangrijk voor HSP’s?

Als je gestrest bent bepalen je hoeveelheid herstelhormonen – serotonine, dopamine, oxytocine en DHEA – hoe snel je recupereert en weer tot rust komt. Die herstelhormonen worden alleen aangemaakt in rust, ontspanning en wanneer je een warm, positief gevoel over jezelf hebt. Voldoende rustmomenten, zelfzorg, eigenliefde en energiemanagement zijn essentieel als HSP om je vat herstelhormonen te vullen en zo je stressbestendigheid te vergroten.

Hoe kan jij beter voor jezelf zorgen?

Als hoogsensitief persoon is zelfzorg even levensnoodzakelijk als eten of drinken of slapen. Elke dag las je best één of meer rustmomenten ‘in je hangmat’ in. Wat die rustmomenten voor jou ook zijn! Misschien zijn ze wel actief. Want ook bewegen en je spieren verstevigen is heel belangrijk om stress te voorkomen en verminderen. Toen ik in het begin van mijn carrière in het centrum van Brussel werkte wist ik nog niet dat ik hoogsensitief was. Toch deed ik onbewust een aantal zaken die me hielpen om te ontprikkelen, ont-stressen. ’s Morgens en ’s avonds nam ik niet de drukke metro tussen het station en mijn werkplek, maar wandelde ik 10-15 minuten. ’s Middags ging ik vaak wandelen in een park in de buurt. Bij mooi weer at ik er mijn boterhammen op. Momenteel ontspan ik en laad ik mijn batterijen op door wandelen, een powernap – siësta van 15 minuten – na het eten, sauna, Biodanza, lezen, liefdevol en positief in het leven staan, diepgaande contacten met anderen. In mijn agenda laat ik bewust ruimte voor deze broodnodige rustpunten. Van andere HSP’s hoor ik dat yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness, lopen, zwemmen, creatief bezig zijn, koken, mooie muziek of net stilte, dieren, etc hen deugd doen. Als je erg gestrest bent kan een ijskoud drankblikje in je nek houden je stressbrein tot rust brengen.

Wat zijn jouw hangmatmomenten? Wat helpt jou om te ont-prikkelen en weer rustig bij jezelf te komen? Hoe voorkom jij het kip-zonder-kop-gevoel?

Een van de belangrijkste manieren om goed voor jezelf te zorgen als HSP is je zielsmissie leven. In mijn e-boek vind je daarvoor inspiratie en oefeningen. Vraag hiernaast rechts (of hieronder op mobiel apparaat) het gratis e-boek ‘Van overleven naar je zielsmissie leven’ aan.

Negatieve omgevingen creëren stress en positieve omgevingen doen HSP’s helemaal opleven. Lees in dit artikel hoe je positieve omgevingen voor jezelf kan creëren en zo de stress verminderen.

Vind je dit interessant voor anderen? Deel het artikel via de social media knoppen hieronder.