Wat is het verschil tussen natuurcoaching, wandelcoaching en coaching binnen?

eik orvalVolgens sommigen is natuurcoaching hetzelfde als wandelcoaching. Afhankelijk van de visie en manier van werken van de natuurcoach, is er wel degelijk een onderscheid. Hieronder vind je mijn visie. Door natuurcoaching toe te passen heb ik duidelijk ondervonden wat de toegevoegde waarde ervan is in vergelijking met standaard coaching binnenskamers.

Wat is het verschil tussen natuurcoaching en wandelcoaching?

Wandelcoaching is al wandelend in gesprek gaan met een coach waarbij je elementen uit de natuur, bv een bepaalde boom, als hulpmiddel gebruikt.

Bij natuurcoaching wordt de natuur niet zozeer als hulpmiddel ‘gebruikt’, maar is de natuur een volwaardige extra coach, naast de menselijke coach.

In mijn natuurcoachings wandelen we niet zo veel, bv maar 1 km tijdens een sessie van 2 uur. De nadruk ligt niet op het wandelen, wel op het bewust en volledig aanwezig zijn en verkennen van verschillende plaatsen in de natuur om antwoorden te ontdekken en ervaringen op te doen.

Wat is natuurcoaching?

Mijn definitie van natuurcoaching. Natuurcoaching is coaching in de natuur waarbij niet alleen de coach, maar ook de natuur jou begeleidt en ondersteunt. De natuur brengt je in contact met jouw ware natuur en innerlijke wijsheid. Je komt in een intuïtieve flow. Door in interactie te gaan met de natuur ontdek je antwoorden op jouw vragen en oplossingen voor jouw problemen. De krachtige natuurbeelden verankeren deze ervaringen diep in jouw lichaam. Je neemt ze automatisch mee naar je dagelijks leven en werk en realiseert de gewenste veranderingen stap voor stap. Zo kom jij tot natuurlijke groei en bloei.

Wat is de toegevoegde waarde van natuurcoaching t.o.v. ‘coaching binnen 4 muren’?

  • Druk werkt averechts als je antwoorden op je vragen of oplossingen voor je problemen wil vinden, zeker bij hoogsensitieve personen. In de natuur ontspan je. Je komt uit je hoofd en in je lichaam. Je gevoel en verstand komen op één lijn te liggen. Dit stimuleert je intuïtie en creativiteit. Zo kom je sneller bij je onderbewuste en de kern van de zaak. Je ontdekt zelf en makkelijk antwoorden op je vragen en oplossingen voor je uitdagingen.
  • In de natuur heb je 2 coaches: de menselijke coach én de natuur. Hierbij is de natuur de belangrijkste. De natuur trekt of roept jou naar die plekken waar jij meer kan ontdekken ivm jouw vraag of probleem. De natuur werkt écht mee. Een speciale boom, dieren of mensen die passeren, een tak die afbreekt, de wind die opsteekt, de zon die doorbreekt, een regenbui, een regenboog – dit zijn zaken die precies op tijd komen en een betekenis hebben voor jou in jouw proces.
  • Je bent vrij om te bewegen, om te gaan of staan waar je wil. Door je lichaam te bewegen komt ook je geest in beweging en ontdek je nieuwe perspectieven. Bewegen helpt bovendien om stresshormonen los te laten en gelukshormonen aan te maken. Zo krijg je een positievere kijk op de zaak.
  • In de natuur is alles heel concreet. Binnen kan je je wel voorstellen dat er een obstakel is en dat je rond dat obstakel stapt. In de natuur ervaar je hoe het is om rond een echt obstakel te stappen, letterlijk iets los te laten of een zaadje te planten en te laten groeien. Je voelt dieper. Zo zit de ervaring onmiddellijk in je lichaam en dat beklijft veel langer. Een cliënte voelde dat ze nieuwe positieve celgeheugens aan het creëren was. Deze ervaringen neem je mee naar je dagelijks leven en ga je vanzelf toepassen. Daardoor krijg je krachtigere en snellere effecten.
  • De natuur zit bomvol beelden, symbolen en metaforen. Deze spiegelen wat in jouw onderbewuste opgeslagen ligt. Zo word jij je sneller bewust van jouw innerlijke wijsheid. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. De beelden die jou aangetrokken hebben, dragen de hele energie van de sessie. Ze blijven je bij, zijn gekerfd in je celgeheugen, en doen daarna automatisch hun helende werk.
  • Op het einde van een natuurcoaching zeggen cliënten steevast dat ze het zo’n aangename én zinvolle ervaring vonden.

Een cliënte over haar natuurcoaching

Ik vond de natuurcoaching van Annick een heel verrijkende ervaring. Annick is een bekwame en heel ervaren coach, maar deze keer gaf ze aan dat de natuur een even grote rol zou spelen in het coachen en dat was een bijzondere ervaring. Het was speciaal om te ervaren dat de antwoorden op mijn vraag weerspiegeld lagen in het prachtige stukje bos waar we vertoefden. Annick gaf me de vrijheid mijn eigen weg te gaan, me te laten raken door dingen op mijn pad en me zelf te laten voelen wat dit me wou vertellen. Daardoor had ik het gevoel dat de antwoorden vanuit mezelf kwamen en ik zelf tot inzichten kwam die daardoor veel dieper verankerd waren dan als het me door een coach met woorden zou gezegd worden. De beelden uit de natuur bleven langer hangen.
Annick was tijdens de coaching steunend aanwezig. Ze was oprecht geboeid door hoe ik de dingen ervaarde en gaf haar kijk op de dingen zonder zich op te dringen. Ze gaf ook goede tips om in de dagelijkse praktijk aan de slag te gaan met wat er tot uiting was gekomen tijdens de natuurcoaching. Zo heb ik na de coaching meteen een aantal concrete stappen kunnen zetten rond het thema waar ik rond werkte tijdens de sessie en dat gaf me een voldaan gevoel.
Alles bij elkaar een waardevolle ervaring die voor mij een enorme meerwaarde had t.o.v. een coaching in een “normale” setting. Andrée.

Meer getuigenissen vind je door hier te klikken. 

Loopbaancheques
Gebruik loopbaancheques voor werkgelateerde natuurcoaching en betaal slechts € 80 voor 7 uur coaching. Meer info over loopbaancheques vind je hier.

Wil jij weten hoe natuurcoaching jou kan laten groeien en bloeien vanuit je natuurlijke zelf en flow?

Contacteer me voor een vrijblijvend telefonisch verkenningsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen? Deel het via de sociale mediaknoppen hieronder.