Help, ik krijg een snor! Spirituele betekenis van menopauze.

menopauze1Een paar weken geleden dronken mijn man en ik iets in een taverne na een wandeling. Plots voelde ik een stugge, lange haar boven mijn rechtermondhoek. “Oh nee, ik krijg een snor!”, dacht ik verbijsterd.

Mijn ervaring met menopauze

Ik ben een wifty, een woman in her fifties. 1,5 jaar geleden had ik mijn laatste menstruatie. Op onregelmatige maandstonden na, had ik voordien geen klachten. Een paar maanden na mijn menopauze kreeg ik ineens wel last van opvliegers en stemmingswisselingen. Ze begonnen tijdens een reis naar Canada met veel stress door jetlag en vertragingen. Ik zat ook in een periode dat ik mezelf en mijn missie in vraag stelde. Ik had een opleiding Natuurcoaching gevolgd en vroeg me af hoe ik dat kon integreren in mijn werk. Na die reis naar Canada ben ik me gaan verdiepen in de menopauze. Ik hou niet van puur symptomatische behandelingen. Ik ging op zoek naar de spirituele betekenis van deze levensfase. Christiane Northrup, een Amerikaanse gynaecologe en menopauze expert, noemt de menopauze de moeder van alle wake-up calls. Ze zegt:”Het is nu of nooit!” Als je nu niet voor jezelf gaat kiezen en je zielsmissie in de wereld zetten, dan zal je ziel steeds luider tegen je praten, schreeuwen zelfs, in de vorm van ernstigere klachten en gezondheidsproblemen. Als je wel luistert naar deze boodschap van jouw ziel, dan kunnen niet alleen je klachten sterk verminderen, dan zal je ook veel meer energie en vervulling ervaren in je leven.

Ik was 20 jaar intensief bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik had veel oude pijn en emoties losgelaten. Al 5 jaar realiseerde ik mijn missie als (loopbaan)coach voor HSP. Toch maakten de menopauzeklachten mij duidelijk dat verdere soul searching nodig was. Ik liet me begeleiden om meer blokkades los te laten en dichter bij mezelf, mijn ziel en zielsmissie te komen. Ik ontwikkelde een nieuwe structuur om Natuurcoaching te integreren. Ik kwam tot rust, voelde me emotioneel weer in balans en de opvliegers verdwenen.

De menopauze leek van de baan tot ik een paar weken geleden die snorhaar ontdekte. De menopauze is een diepgaande metamorfose, een geleidelijk proces dat tijd vraagt. Het is als een spiraal waarbij je steeds bij diepere lagen in jezelf komt. De hormonale veranderingen ondersteunen dit. Het overlijden van mijn moeder en een paar afwijzingservaringen hebben me dit jaar stress gegeven en een paar keer emotioneel onderuit gehaald. In deze volgende fase van soul searching heb ik me dit najaar opnieuw laten begeleiden. Daardoor werd nog duidelijker welke unieke bijdrage ik kan en wil leveren: anderen begeleiden om blokkades los te laten en terug in contact te komen met hun échte Zelf en zielsmissie. Hierbij werk ik graag in de natuur, omdat de natuur dit proces versnelt en vergemakkelijkt. “Into the woods I go, to lose my mind and find my soul.”

Menopauze en menopauzeklachten

De fysieke oorzaak van de menopauze is, net als in de pubertijd en tijdens een zwangerschap, een drastische verandering in de hormonenhuishouding. Elke vrouw heeft vrouwelijke én mannelijke geslachtshormonen. Vanaf zo’n 5 jaar voor de menopauze, de laatste menstruatie, beginnen de hormonen te schommelen, waardoor de menstruatie onregelmatiger wordt met meer of minder bloedverlies. Tijdens de menopauze verminderen de vrouwelijke hormonen drastisch en veel sterker dan de mannelijke hormonen. Daardoor heb je relatief gezien meer mannelijke hormonen en kan er bv een snorhaar beginnen groeien zoals in mijn geval.

Klachten kunnen zich uiten op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Enkele voorbeelden:

 • De welbekende opvliegers, plotse zweetaanvallen
 • Minder haar op het hoofd en meer op andere plaatsen van het lichaam
 • Uitdroging van haar en huid
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Gewichtstoename
 • Slaapmoeilijkheden, vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen, humeurig, prikkelbaar, huilerig
 • Moeilijker concentreren of onthouden

De hormonale veranderingen zijn bij elke vrouw dezelfde. Toch is er groot verschil in de aard en ernst van de klachten. 1/3 van de vrouwen ondervindt geen of weinig klachten, 1/3 heeft heel ernstige klachten en 1/3 zit er ergens tussenin. Hoe komt het dat er zo’n grote verschillen zijn bij een zelfde fysieke verandering? Stress speelt een hele belangrijke rol! De aard en ernst van je menopauzeklachten maken duidelijk hoeveel je lichaam, geest en ziel uit balans zijn.

Grote boosdoener: stress verergert menopauzeklachten

Stress ontstaat niet alleen door uiterlijke factoren zoals drukte, conflicten met anderen of te veel lawaai of prikkels. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel, door het eten van suiker of andere koolhydraten, creëert stress voor je systeem. Alcohol bevat veel suiker. Begrijp je nu waarom je meer opvliegers hebt als je alcohol gedronken hebt?

Er zijn ook mentale, emotionele en spirituele oorzaken van stress. De sterkste invloed op het hormonale systeem gaat zelfs uit van emoties:

 • Oude pijn, opgekropte emoties en onverwerkte trauma’s vormen een constante stroom van stress en ballast. Dit weegt op je systeem en zorgt voor hormonale onevenwichten.
 • Negatieve gedachten over jezelf, anderen en het leven, piekeren, angst, gebrek aan eigenliefde, zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 • Frustratie en onvrede door het leiden van een leven dat niet afgestemd is op je ziel en zielsmissie.

Menopauze: de ultieme wake-up call van je ziel

Als vrouw, en zeker als hoogsensitieve vrouw, ben je expert in het aanvoelen van de verwachtingen van anderen. Je wil hen graag gelukkig maken. Daarvoor offer je je eigen behoeften en zielsverlangens op. Voor je man, kinderen, baas, collega’s, klanten. Je zet je leven ‘on hold’. Je leeft eigenlijk niet jouw eigen leven, maar dat van een ander. Je bent een pleaser. Als je dat jarenlang doet, kan je zo vervreemd geraken van wie jij écht bent, dat je zelfs niet meer weet wat je zelf wil of nodig hebt om gelukkig te zijn. De menopauze is hét moment om je aandacht naar binnen te richten en je échte Zelf terug te vinden. Als je dat doet kom je in contact met jouw intuïtie en treed je binnen in de levensfase van de krachtige, wijze vrouw. De vrouw die focust op wat écht belangrijk en zinvol is voor haarzelf.

Naast de pleaser is er je ziel, wie jij in wezen bent. Jouw ziel wil dat jij je zielsmissie verwezenlijkt. Daardoor groeit en evolueert jouw ziel. Jouw ziel is in dit leven en lichaam gekomen met een reden, om jouw unieke bijdrage te leveren, vanuit jouw unieke Zijn. De taal van jouw ziel bestaat uit beelden, symbolen, dromen, verlangens. Als je de fluisteringen van jouw ziel niet begrijpt of hoort, zal je ziel luider beginnen communiceren. Dit doet je ziel via lichamelijke klachten. Zo probeert ze je duidelijk te maken dat verandering nodig is, dat het belangrijk is om aandacht te geven aan je ziel en zielsmissie. Als je de echte oorzaak van je klachten niet begrijpt of aanpakt, zal je ziel steeds luider schreeuwen met meer klachten en een zware menopauze. Als je de signalen blijft onderdrukken of negeren kan dit zelfs leiden tot ernstige ziektes.

Wil jij ‘ja’ zeggen tegen je ziel en zielsmissie?

Heb jij lang genoeg voor anderen gezorgd? Voel jij de roep van je ziel en je hormonen om je échte Zelf geboren te laten worden en je talenten maximaal te ontplooien? Wil jij voor jezelf, je eigen gezondheid en geluk kiezen zonder schuldgevoelens? Als je je slecht voelt door menopauzeklachten is het moeilijk om jezelf aan je eigen veters uit het moeras te trekken. Wil jij stress verminderen en je zielsmissie realiseren en lukt dit niet alleen?

voor een vrijblijvend telefonisch
verkenningsgesprek.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.