Slecht slapen? EHBO-koffertje voor HSP

EHBOkoffertje-HSP-slapenAls hoogsensitief persoon (HSP) krijg je meer prikkels binnen dan minder sensitieve personen. Het is heel belangrijk om goed te kiezen wat je waar, wanneer, met wie en hoelang doet, zodat je burn-out en bore-out kan vermijden. Als je overdag onvoldoende aandacht besteedt aan deze broodnodige zelfzorg, kan je ’s avonds zo overprikkeld zijn dat je moeilijk inslaapt of ’s nachts wakker wordt. Een slechte nachtrust vermindert je veerkracht waardoor je nog sneller overprikkeld bent. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. In dit artikel vind je praktische en gezonde tips om beter in en door te slapen.

Tijdens de eerste HSP-wandeling vroeg een deelnemer:’Wat doe je als je ’s nachts door paniek overvallen wordt?’ Een andere deelneemster had daarvoor een hele goede tip. Ze gaf toestemming om hem ook met jou te delen. Coach Christine, heeft een EHBO-koffertje voor HSP naast haar bed staan. Dit gebruikt ze wanneer ze door zorgen of angsten moeilijk kan inslapen of ‘s nachts wakker wordt. Het rieten koffertje is gevuld met allerlei hulpmiddelen die haar in het verleden tot rust gebracht hebben. Omdat je bij angst niet meer helder kan denken, is het handig om alles bij de hand te hebben in één koffertje. Christine voelt bij de paniekaanval wat haar deze keer kan helpen. Dat kan elke keer iets anders zijn. Wat kan jij in jouw koffertje stoppen? Focussen op je zintuigen brengt je weer in het hier-en-nu en uit je piekergedachten of angsten. Daarom adviseert Christine: kies minstens 1 object of tool per zintuig en ook iets voor je gedachten. Enkele voorbeelden:

 • Blad met yoga oefeningen
 • Geurspray, geurkaars en lucifers, geurzeepje of miniflesje parfum
 • Massagehandschoen, massageolie of -crème om handen en voeten te masseren
 • Heel bewust proeven, bv enkele rozijnen of een lippenbalsem met een smaakje
 • CD met rustgevende muziek (eventueel natuurgeluiden) of klankschaal
 • Foto’s van geliefden, gelukkige momenten, natuur, reizen
 • Je dankbaarheidsboekje, een mooie of inspirerende tekst

Andere deelnemers en ikzelf suggereerden daarna nog het volgende:

 • Ademhalingsoefeningen, vooral de 4-7-8 ademhaling helpt om (terug) in slaap te vallen
 • Bij stress zijn er onvoldoende verbindingen tussen je twee hersenhelften. De Hele breinhouding zorgt ervoor dat er weer meer verbindingen komen tussen linker- en rechterhersenhelft
 • Je gedachten en gevoelens loslaten door ze van je af te schrijven
 • Je voorstellen dat je paniekerige gevoel een bange baby is en dat gevoel alle ruimte en liefdevolle aandacht geven door het als een baby in je armen te houden, zonder het te willen veranderen.

Deel jij je slaapkamer met iemand anders en kan je niet zomaar het licht aansteken of geluid maken? Dan kan je het koffertje in een andere kamer klaarzetten en je daar terugtrekken als je niet kan slapen.

Zijn deze tips onvoldoende? Dan zijn er dieperliggende oorzaken die je uit je slaap houden.

Wil jij de échte oorzaak van je steeds terugkerende stress aanpakken?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.