Er is geen passend werk voor HSP (hoogsensitief persoon)

passend-werk3

Als specialist in (loopbaan)coaching van hoogsensitieve personen ontmoet ik dagelijks HSP’s. Tijdens kennismakingsgesprekken krijg ik geregeld de vraag:’Wat is passend werk voor een hoogsensitief persoon?’ Daar kan ik geen algemeen antwoord op geven.

Als je deze vraag googlet, dan vind je allerlei visies. Sommigen vinden ondernemen een goede oplossing voor HSP’s. Ik lees dat creatieve beroepen, jobs in de welzijns- en gezondheidssector en in de natuur geschikt zijn voor HSP’s. Gespecialiseerde jobs in IT worden ook vaak vernoemd. En hoe zit het met HSP en leidinggeven? Is dat een match made in heaven of niet?

Mijn jarenlange ervaring als loopbaancoach van hoogsensitieve personen leert mij het volgende.

Waarom is er geen één passend werk voor HSP’s?

Elke HSP is uniek. Hoogsensitiviteit is slechts één aspect van je persoonlijkheid. Daarnaast heb je er nog vele andere die je tot een uniek individu maken. Jouw volledige persoonlijkheid en unieke interesses en levenservaringen bepalen welke job voor jou geschikt is en welke niet.

Als ik denk aan de honderden HSP’s die ik begeleid heb in hun zoektocht naar passend werk, dan zit daar heel veel variatie in. Sommigen kiezen voor een grote carrièreswitch. Bij anderen is het voldoende om wat kleine aanpassingen te doen aan hun huidige job of een vergelijkbare job te zoeken in een werkomgeving die beter bij hen past. Soms blijkt dat de job en werkomgeving prima zijn en de oplossing ligt in het anders omgaan met zichzelf en/of het werk. Ik heb al veel verschillende jobs de revue zien passeren.

  • Een tuinarchitecte die zich omschoolt tot alternatief dierentherapeut. Een IT-er die tuinarchitect wil worden. IT-ers die zich verder specialiseren in IT.
  • Cliënten die zich omscholen tot interieurvormgever en een interieurarchitecte die iets anders wil doen omdat de stress haar teveel is.
  • HSP’s die gelukkig en succesvol als zelfstandige ondernemer werken of iets willen opstarten en anderen die dat helemaal niet zien zitten.
  • Een CEO die heel graag leidinggevende is en enorm geapprecieerd wordt door medewerkers. Een HSP die zo veel stress kreeg van het leidinggeven dat ze een burn-out kreeg. Nadien vroeg ze om binnen dezelfde organisatie terug een job als ‘deskundige’ te krijgen. Daar voelt ze zich weer als een vis in het water.
  • HSP’s die ondanks de gouden kooi van de vaste benoeming uit het onderwijs stappen. En anderen die op volwassen leeftijd een opleiding tot leerkracht volgen.
  • Sommigen voelen zich thuis in de zorgsector, anderen zien dit niet (meer) zitten.
  • Apothekers, ingenieurs, commerciële en marketingjobs, HR, administratieve en financiële functies, vertalers, coaches, psychologen, onderzoekers, journalisten, politieagenten, advocaten, rechters, bemiddelaars, kinesisten, tandartsen, schoonheidsspecialistes, kapsters, enz.

Er is geen passend werk voor HSP’s in het algemeen: wat de hemel is voor de ene HSP is de hel voor een andere.

Hoe vind je een job die jou als unieke HSP past?

Voor jou als unieke HSP bestaat er wél passend werk. Om te ontdekken welk werk best bij jou past, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Wie ben jij écht? Wat doe jij van nature graag? Wat geeft jou energie? Wat zijn jouw talenten? Wat vind je belangrijk? Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Wat vervult jou? Wat wil jij (niet meer)? Wanneer doen jouw hart en ziel een vreugdedansje?

Als hoogsensitief persoon is het vaak moeilijk om deze vragen te beantwoorden omdat je gevoelig bent voor je omgeving en de meningen en verwachtingen van anderen. Als je je jarenlang daaraan hebt aangepast, weet je misschien niet meer wat jou gelukkig maakt. Zeker als je in een burn-out terechtgekomen bent, is het moeilijk om die vragen te beantwoorden. Door de vermoeidheid geeft weinig of niets je nog vreugde. Dat is normaal. De burn-out doet je bovendien twijfelen aan jezelf en je capaciteiten. Toch is het mogelijk om te ontdekken wie jij in wezen bent en welk werk bij jou past! Tijdens de loopbaanbegeleiding gebruik ik tools die je terug in contact brengen met jouw essentie en die je volledige persoonlijkheid in kaart brengen, inclusief je hoogsensitiviteit.

Wil jij ontdekken welk werk geschikt is voor jou als unieke HSP?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.