Paniek is erger dan coronavirus

paniek virus“Paniek is een slechte raadgever,” zei Minister van Volksgezondheid Maggie De Block op 3 maart tijdens een persconferentie. Ik ben het hiermee eens. Natuurlijk is het belangrijk om de maatregelen van de regering te volgen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast is de beste bescherming een goed functionerend immuunsysteem.

Angst is nefast voor je immuunsysteem

Stress en angst ondermijnen je immuniteit. Er is een direct causaal verband tussen stress, het activeren van stresshormonen zoals cortisol en de afbraak van het immuunsysteem. Continue interne stress zoals bij angst verlaagt hierdoor je weerstand. Zo blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties. Hoe zwakker je immuunsysteem, hoe groter het risico dat je besmet raakt en hoe groter de kans op ernstige klachten als je ziek wordt.

Angst vreet energie. Slecht slapen door piekeren vermoeit je nog meer. Als je moe bent, word je vatbaarder voor ziektekiemen.

Als mens zijn wij empathische wezens. We pikken gevoelens van andere mensen op en geven onze gevoelens onbewust aan anderen door. Het angstvirus is nog besmettelijker en verspreidt zich veel sneller dan corona. Dat tonen de beelden van lege winkelrekken en ongeziene files in de supermarkten. Tegen dit angstvirus kan je je niet beschermen door je handen te wassen en 1m afstand te houden. Het dringt je leven binnen via de (sociale) media. Het verspreidt zich online en via de telefoon. Als jij met je moeder belt in het rusthuis en je bent zelf bang, dan geef je onbewust deze angst door aan haar. Ook als je er niet over praat, als je doet alsof je je heel erg op je gemak voelt, besmet je haar toch met jouw angst. ‘Energy speaks louder than words’. Hoe jij je écht voelt heeft veel meer impact op anderen dan wat je zegt.

Angst is een slechte raadgever. Het kan leiden tot irrationele reacties, bv wc-papier hamsteren of de massale verkopen en wereldwijde daling van de beurzen.

Het beste en belangrijkste wat je kan doen, naast de maatregelen volgen, is je angst verminderen.

  • Je eigen angst verminderen ondersteunt je immuunsysteem, waardoor je het risico op besmetting én ernstige klachten in geval van infectie beperkt
  • Als je zelf minder angst hebt, verspreid je minder angst in je omgeving, wat dan weer bijdraagt aan de immuniteit van anderen
  • Als je zelf minder angst hebt, ben je minder vatbaar voor angst van andere mensen

Kans van deze ‘crisis’

Alle culturele en sportieve evenementen worden geannuleerd. Entertainment buitenshuis zoals restaurants, cafés en bioscopen blijven dicht. Minister De Block zei dat we in ons kot moesten blijven (als we ziek waren). Maar ook als we niet ziek zijn, zullen we meer thuis blijven. Of de natuur intrekken, zou ik zeggen, want tijd doorbrengen in de natuur vermindert je stress en versterkt je immuunsysteem.

Het eerste deel van het Chinese woord voor crisis staat voor gevaar. Het tweede deel van het woord kan je vertalen als “kans” of “mogelijkheid”, maar in combinatie met het karakter voor gevaar betekent het eigenlijk “keerpunt”.

Deze wereldwijde crisis biedt een kans om niet alleen letterlijk meer binnen te blijven, maar ook figuurlijk de aandacht in onszelf naar binnen te richten ipv afleiding te zoeken in extern entertainment. De vrijgekomen tijd kunnen we gebruiken om stil te staan bij onszelf en onze angsten te transformeren in vertrouwen.

Hoe kan je stress verminderen?

Ken jij al methodes om je stress te verminderen? Maak hier nu maximaal gebruik van! Het belangrijkste is dat je iets kiest dat je graag doet, anders geeft het je alleen maar meer stress. Enkele tips: mediteren, wandelen in de natuur, je creatief uiten, dansen en zingen in je living, positief inspirerende boeken lezen of video’s kijken, lachen, gezond eten, veel water drinken, voldoende bewegen, rusten en slapen.

We worden overspoeld door berichten over corona. Als je de maatregelen kent en toepast, mag je dat voor de rest loslaten. Constant alle berichten checken en er met andere mensen over praten, zagen en klagen verhoogt alleen maar je angst en stress. En dat is slecht voor je immuunsysteem. Focus op het Leven ipv op corona. Laat je inspireren door de natuur. De natuur blijft groeien en bloeien zoals altijd. Elke dag is het langer licht. Voorjaarsbloemen schieten overvloedig uit de grond. De knoppen van de bomen gaan elke dag meer open. Er komen blaadjes en bloesems. Vogels zingen vrolijk hun eigen-wijsje. Wees creatief binnen de beperkingen die er zijn. Zet je leven niet on hold. Zie het glas als halfvol ipv halfleeg. Wat is er binnen de maatregelen wel nog mogelijk? Welke kansen biedt dit? Tijd om eindelijk dat boek te lezen dat al zo lang naar jouw aandacht smacht. Om je kasten op te ruimen, klusjes in huis te doen of in de tuin te werken. Je kan online webinars en opleidingen volgen. Praat open met anderen over de diepere dingen van het leven: over je dromen, verlangens, uitdagingen, emoties en behoeften. Dat creëert verbinding. Als je mensen niet meer live kan of mag zien, dan is er nog altijd de (video)telefoon. Tel je zegeningen: wat is er allemaal waarvoor je wel dankbaar kan zijn? Als je dit doet verspreid je een antidotum voor de angst en dat is het mooiste cadeau dat je jezelf en anderen kan geven.

Eerder schreef ik deze blog met 4 ademhalingsoefeningen die helpen stress verminderen.

In deze blog leg ik 2 minder bekende én effectieve methodes uit om stress te verminderen.

Angsten loslaten

De angsten die je voelt door deze crisis kunnen zo heftig zijn dat bovenstaande oefeningen niet voldoende zijn. Ze bieden misschien kort soelaas, maar de stress zal steeds en snel terugkomen omdat je de angst niet aanpakt. Deze crisis is een kans om de angst zelf los te laten. Als je dat doet transformeer je angst in vertrouwen. Door de angst heen kom je weer bij je essentie, je kern vol kracht, energie, liefde en vertrouwen. Je komt in je centrum en blijft rustig temidden van het coronanieuws. Je bent in contact met je intuïtie en voelt op elk moment wat het beste is om te doen. Dit geeft een boost aan je immuunsysteem en stimuleert je zelfhelend vermogen. Je besmet anderen met een virus van vertrouwen en liefde, wat ook hun immuunsysteem kan boosten. Dat is het belangrijkste wat jij op dit moment kan doen voor de gezondheid van jezelf, je directe omgeving én de hele wereld.

Mijn ervaring

Emoties en beperkende overtuigingen loslaten is goed voor je gezondheid en energie.

Zo’n 10 jaar geleden had ik me opgegeven om te assisteren bij een 3-daagse transformatieworkshop voor vrouwen in Nederland. Onderweg naar Nederland voelde ik een verkoudheid opkomen. Die werd heel snel heftiger. Ik moest mijn neus constant snuiten en had een zwaar hoofd. Ik vond dit heel vervelend! Ik wilde andere vrouwen ondersteunen en nu kon ik dat niet goed doen. Hoe moeilijk ik het ook vond, na een paar uur assisteren liet ik me door mijn collega’s overhalen om naar mijn kamer te gaan. In tranen belde ik mijn man dat ik waarschijnlijk de dag nadien terug naar huis zou komen. Ik besloot een bad te nemen om me te ontspannen. Het warme water voelde als een veilige omhulling. Ik liet alle emoties toe en los: mijn onmacht, frustratie, verdriet, gevoelens van falen. Mijn tranen voegden zich bij het warme water. Ik moest eraan denken hoe ik als werknemer altijd doorwerkte, ook als ik een verkoudheid of keelontsteking had. Ik kon de klanten en mijn collega’s toch niet in de steek laten. Mijn herinneringen gingen nog verder terug. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar hard werken de norm was. Niet flauw doen, sterk zijn, nooit opgeven, altijd doordoen. Ik voelde hoe zwaar dat voor mij geweest was, hoeveel ik van mezelf gevraagd had, hoe ik mijn lichaam daarmee belast had. Ik kwam tot vergeving van mezelf en anderen. Ik liet het los. Ik besloot een nieuwe start te maken en vanaf dan wel naar mijn lichaam te luisteren en goed voor mezelf te zorgen. Na dat bad ging ik vroeg naar bed. De ochtend nadien voelde ik me véél beter. Ik had nog slechts een lichte verkoudheid, die al snel helemaal verdween. Ik kon weer doen waarvoor ik gekomen was, assisteren. In de namiddag zag ik een GSM-bericht van mijn man die me vroeg wanneer ik naar huis kwam. Ik voelde me ondertussen kiplekker en was compleet vergeten dat ik de dag voordien tegen hem gezegd had dat ik allicht vroeger naar huis zou komen! Ik heb hem dan maar snel gebeld om hem gerust te stellen :-).

Deze verkoudheid had even de kop op gestoken om mij de kans te bieden om gevoelens, ongezonde overtuigingen en gedragspatronen los te laten. Nadat ik door deze transformatie gegaan was kon de verkoudheid als ‘boodschapper’ weer verdwijnen.

Hoe laat je angsten los?

Omdat de angst momenteel zo groot is, is het heel moeilijk om die in je eentje toe te laten en te transformeren. We zijn immers bang voor die angst. Het is heel normaal dat je de neiging voelt om de angst weg te duwen of ervan weg te vluchten. Hoe groter de angst, hoe meer energie het zal vragen om die te onderdrukken. Energie die je dan niet meer hebt om weerstand te bieden tegen het coronavirus. Met veel moeite kan je de angst misschien even wegduwen, maar ze zal snel terug de kop opsteken. Hoe sneller je de angst écht kan loslaten, hoe sneller je de vruchten ervan – meer rust, energie en gezondheid – plukt.

Stel je eens levendig voor hoe je je zou voelen als die angst er niet meer was. Hoe vrij en licht zou je je dan voelen? Dat is ook voor jou mogelijk!

Onder professionele begeleiding is het mogelijk om je angsten los te laten. Ik gebruik sinds 2007 krachtige methodes die cliënten helpen om angsten en beperkende overtuigingen definitief los te laten. Een sessie kan (vanaf 11/5/2020)

  • in de natuur, met als bonus het stressverlagende en leven-stimulerende effect van de natuur
  • in mijn ruime praktijk (met meer dan 1,5 m afstand).

Wil jij deze kans grijpen om angsten definitief los te laten en je immuunsysteem een boost te geven?

voor een vrijblijvend telefonisch
verkenningsgesprek.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.