Ik ben niet empathisch. KernTalenten en HSP.

empathie5In 2015 hoorde ik Danielle Krekels spreken op het Congres over Hoogsensitiviteit in Brussel. Danielle is de grondlegster van de KernTalentenmethode. Het is haar levenswerk. Toen Danielle tijdens haar lezing zei dat je door de KernTalenten kan ontdekken waarvoor je in de wieg gelegd bent, kreeg ik tranen in mijn ogen. Dat raakte me tot in het diepst van mijn ziel omdat het mijn missie is om hoogsensitieve personen te begeleiden bij het realiseren van hun levensmissie. Ik wilde de KernTalentenmethode zelf leren om ze te kunnen gebruiken bij mijn cliënten. Ik schreef me in voor de eerstvolgende opleiding. Die was pittig en intens. Acht volle dagen en tussendoor studeren om de verschillende KernTalenten goed te leren kennen. Op het einde was er een schriftelijk en praktisch examen, waarbij we een volledige KernTalentenanalyse moesten doen bij een onbekende vrijwilliger.

Ik ben niet empathisch? Dat klopt niet!

Toen we de uitleg kregen over de verschillende soorten empathie die de KernTalentenmethode onderscheidt, bleek dat ik niet empathisch zou zijn. Ik ging onmiddellijk in de weerstand. Dat kon niet. Dat klopte niet. Iedereen die mij kent zou zeggen dat ik wel empathisch ben. Ik ben al jarenlang coach en ik doe dat goed en graag. Cliënten voelen zich op hun gemak bij mij en hebben het gevoel dat ik hen goed aanvoel en begrijp met weinig woorden. Was het dan toch zo geen goede methode als ik voordien gedacht had?

Zorgende, Transpositie- en Rationele empathie

Als we het over empathie hebben, denken de meeste mensen aan wat we bij KernTalenten ‘Zorgende empathie’ noemen. Dat je snel meevoelt en meeleeft met anderen en hen graag wil helpen, letterlijk voor hen wil zorgen. Zoals bij kleine kinderen, zieken, gehandicapten, ouderen of andere mensen die het moeilijk hebben.

In de KernTalentenmethode onderscheiden we nog een ander soort empathie, nl ‘Transpositie-empathie’. Als je een sterke ‘Transpositie-empathie’ hebt, dan leef je je van nature automatisch in de ander in. Je kruipt in zijn huid, zet je onbewust in zijn schoenen en daarbij vergeet je wat je zelf wil of niet wil, voelt of belangrijk vindt. Het enige wat je interesseert is de ander gelukkig maken. Je bent een pleaser. Dit kan tenkoste gaan van jezelf.

Mensen met sterke ‘Zorgende’ en ‘Transpositie-empathie’ lopen een reëel risico op misbruik van hun goedheid. Zeker als hun rationele KernTalenten niet sterk zijn. Om zichzelf te beschermen is het noodzakelijk dat ze leren nee zeggen.

Deze 2 empathieën zijn bij mij niet sterk. Van de ‘Zorgende empathie’ verbaasde me dat niet, van de ‘Transpositie-empathie’ wel. Daar reageerde ik heel heftig op, zoals je hierboven kon lezen.

Deze reactie en verwarring komt vaker voor. Daarom legt Danielle uit dat er nog een 3de soort empathie is, de ‘Rationele empathie’, en die is bij mij wel sterk. ‘Rationele empathie’ is niet 1 KernTalent maar ontstaat door een combinatie van 2 andere van de 23 KernTalenten, nl ‘Mentale creativiteit’ en ‘Strategisch inzicht’. Over de terminologie kunnen we discussiëren. Ik zou het eerder intuïtieve empathie noemen dan rationele empathie. Maar de uitleg maakte voor mij wel veel duidelijk en deed me concluderen dat de KernTalentenmethode wel degelijk heel goed klopt.

Danielle zelf zegt over sterke ‘Rationele empathie’:“Als de ‘Zorgende empathie’ en de ‘Transpositie-empathie’ niet sterk zijn, dan verlies je jezelf niet automatisch emotioneel in anderen.
De ‘Rationele empathie’ vertrekt niet vanuit de emoties of het hart (zoals de twee andere empathieën wel), maar vanuit de combinatie van geest of ziel (in het KernTalent ‘Mentale creativiteit’) met het verstand of de ratio die in je ‘strategische’ KernTalent zit.
Jij bezit dus zowel de antenne om gevoeligheden op mentaal niveau op te vangen als de rationaliteit om daar iets mee te doen. Zo zet jij mensen graag in, rekening houdend met wat de gevolgen van taken op mentaal vlak voor hen en voor de algehele sfeer zal zijn – om jouw korte en lange termijnresultaten te behalen.
Het gaat hier om het aanvoelen van emoties en die vervolgens proberen te beïnvloeden, niet om het invoelen van emoties, direct of indirect.
Deze combinatie is erg krachtig en niet iedereen gegeven: wel aanvoelen wat er speelt maar er niet te sterk door beïnvloed worden op emotioneel vlak, is een sterkte die velen je zullen benijden!”

In haar laatste boek, Krachtig met KernTalenten, schrijft Danielle:”Om verbinding te maken met iemand anders, is aanvoelen, meevoelen of invoelen wezenlijk. Deze drie soorten van voelen vinden we terug in de KernTalenten ‘Mentale creativiteit’ voor het aanvoelen, ‘Zorgende empathie’ voor het meevoelen, en ‘Transpositie-empathie’ voor het invoelen.

Ik ben niet empathisch. Dat klopt!

Nadien begon ik erop te letten. Klopt het dat ik geen sterke ‘Transpositie-empathie’ heb?

Het was najaar. Ik moest een paar boeken terugbrengen naar de bib. Onderweg naar een etentje passeerden mijn man en ik bij de bib. Hij reed, het was avond, de bib was dicht. Hij stopte even voor de bib zodat ik de boeken in de inleverbox kon gooien. Toen ik terug in de auto kwam zei mijn man:”Zeg, dat is wel koud als jij de deur laat openstaan!” Dat deed me beseffen dat het wel degelijk juist was dat mijn ‘Transpositie-empathie’ niet sterk is. Op dat moment leef ik me niet automatisch in hem in. Ik ben er dan gewoon mee bezig om zo snel mogelijk die boeken in de box te gooien.

Momenteel zitten we in de ontwerpfase van een grondige tuinrenovatie. Ook daarbij merk ik dat ik geen pleaser ben, niet naar de ontwerpster toe en ook niet naar andere potentiële leveranciers met wie we contact hebben. Ik ben bezig met wat wij, mijn man en ik, willen in onze tuin en wat niet en hoe en met wie we dat het best kunnen realiseren.

Empathie bij HSPs

Zijn alle HSPs empathisch zoals wel eens gezegd wordt? Dat hangt ervan af. Welke empathie bedoel je? Prof. Elke Van Hoof is gespecialiseerd in stress, burn-out en hoogsensitiviteit. Haar onderzoek en ook mijn ervaring met KernTalentenanalyses bij ruim 250 hoogsensitieve personen tonen de volgende verbanden. ‘Zorgende empathie’ is soms maar vaak ook niet sterk bij HSPs. ‘Mentale creativiteit’ met zijn component ‘extra gevoelig voor prikkels, sfeer en emoties’, is meestal wel sterk. Als de persoon in kwestie ook een sterk ‘Strategisch inzicht’ heeft, spreken we van sterke ‘Rationele empathie’. ‘Transpositie-empathie’ is ook meestal sterk, maar dus niet altijd, zoals bij mezelf en nog een aantal andere hoogsensitieve cliënten van me.

De KernTalentenmethode is niet geschikt om hoogsensitiviteit vast te stellen! Het is dus niet omdat je een sterke ‘Transpositie-empathie’ of ‘Mentale creativiteit’ hebt dat je hoogsensitief bent.

Wil jij meer lezen over de KernTalentenmethode?

krachtig met KNT coverbeken(d) talent coverBestel hier jouw exemplaar van Krachtig met KernTalenten, Danielle Krekels’ laatste boek. Vandaag besteld, morgen gratis geleverd.

Ben je nieuwsgierig naar de KernTalenten van een aantal bekende Vlamingen? Bestel Danielles vorige boek Beken(d) TalentVandaag besteld, morgen geleverd.

Wil jij weten hoe het zit met jouw empathie en andere KernTalenten?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.