Als werkende Vlaming en Brusselaar heb je recht op gesubsidieerde loopbaanbegeleiding met loopbaancheques. Geregeld contacteren 50-plussers me hierover. Sommigen vragen zich af of het nog zinvol is om loopbaanbegeleiding te volgen als 50+-er.
Wanneer is het niet zinvol om loopbaanbegeleiding te volgen als 50+-er?
• Ben je als 50+-er heel gelukkig in je werk?
• Is je werk je passie?
• Zit er nog voldoende uitdaging in je werk?
• Heb je het gevoel zinvol bezig te zijn?
• Kan je je sterke KernTalenten erin kwijt?
• Krijg je er tonnen energie van?
• Heb je een goed evenwicht met je privéleven?
Als dat allemaal van toepassing is op jou en jouw werk, dan is het natuurlijk niet nodig om loopbaanbegeleiding te volgen. Geniet in dat geval met volle teugen van jouw droomjob.
• Ben je niet gelukkig in je werk?
• Verwacht je dat anderen veranderen en ben je zelf niet bereid om ook maar iets te veranderen?
Als je je hierin herkent, dan is het voor jou niet zinvol om loopbaanbegeleiding te volgen. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, dan blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.
Als jij ongelukkig in je werk bent dan is verandering nodig. Dat kunnen kleinere of grotere veranderingen zijn, afhankelijk van jouw specifieke situatie, zoals je in de getuigenissen kan lezen. Soms is het voldoende om een aantal dingen met je werkgever te bespreken of zelf te leren beter grenzen aan te geven. In andere gevallen kan een kleine aanpassing aan je huidige job of werkomgeving soelaas brengen. In nog andere gevallen een andere job binnen je huidige organisatie. En de grootste verandering is natuurlijk een andere job in een andere organisatie of als werknemer zelfstandige worden. In het laatste geval kan je die overgangen goed voorbereiden en stap-voor-stap aanpakken zodat ze haalbaar worden.
Wanneer is het wel zinvol om als 50-plusser loopbaanbegeleiding te volgen?
• Heb je last van stress?
• Haal je geen energie of voldoening meer uit je werk?
• Lig je, letterlijk of figuurlijk, wakker van je werk?
• Vraag je je af:”Zou ik in deze job blijven of weggaan?”
• Zie je jezelf dit niet doen tot aan je pensioen? Wil je iets anders, maar weet je niet wat? Ben je bang om verkeerde keuzes te maken? Of weet je wel wat je wil, maar niet hoe dit te bereiken of durf je de stap niet zetten?
• Heb je ’s morgens geen zin om naar je werk te gaan?
• Verlang je overdag naar het einde van je werkdag?
• Ben je na je werk te moe om nog iets leuks te doen en lijdt je privéleven of gezondheid eronder?
• Kan je je werk in je vrije tijd niet loslaten? Blijf je erover piekeren of ermee bezig, ook ’s avonds en in het weekend?
• Heb je last van perfectionisme, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, twijfels, onzekerheid, faalangst of hoogsensitiviteit in je werk?
• Ben je bereid om veranderingen door te voeren om weer gelukkiger te worden in je werk?
In dit geval is het heel zinvol voor jou om loopbaanbegeleiding te volgen.
Welk risico loop je als je geen loopbaanbegeleiding volgt?
Stress en burn-out is de epidemie van de eeuw. Jongeren worden er al massaal door geveld. Als 50+-er loop je nog meer risico om de steeds toenemende stress niet meer aan te kunnen. Het is ondertussen algemeen geweten dat chronische stress ongezond is. Je kan er een burn-out van krijgen of fysiek ziek van worden. Als je niet op je plaats zit in je werk, dan creëert dat heel veel stress. Als 50+-er is het nog belangrijker dan voor jongere mensen om een job te doen die echt bij jou en jouw KernTalenten past, als je je werk gelukkig en gezond wil kunnen volhouden tot aan je pensioen. Nog niet eens zo heel lang geleden konden veel mensen al in hun 50’s met pensioen gaan. Dat is vandaag eerder uitzondering dan regel. De officiële pensioenleeftijd is opgetrokken tot 67 jaar. Als prille 50-er heb je nog ruim 15 jaar te werken. Dat is even lang als tussen je 25 en 40 jaar. Wil jij gelukkig én gezond kunnen werken tot aan je pensioen in deze veeleisende tijden? Dan is het essentieel om een job te doen die écht bij jou past.
Is het nog mogelijk om van werk te veranderen als 50+?
Er bestaan veel misverstanden over van werk veranderen als 50+-er. Door de media wordt de boodschap mee verspreid dat je als 50+-er afgeschreven bent. Dat niemand je nog wil hebben. Dat je geen werk meer vindt. Voor sommige 50+-ers zal dit zeker waar zijn. Net zoals het ook voor sommige 20-ers, 30-ers of 40-ers geldt. Andere 50+-ers slagen er wel in om de nodige veranderingen in hun werk door te voeren zodat ze weer bruisen en stralen van geluk in hun werk. Wat maakt het verschil? Jezelf heel goed kennen is essentieel: je KernTalenten, energiegevers en energievreters. Jobs vinden waarbij jouw kwaliteiten en talenten matchen. In je CV en motivatiebrief duidelijk aantonen dat jij met jouw kennis, ervaring en kwaliteiten een perfect antwoord biedt op de vraag/het probleem van de werkgever. Duidelijk weten wie jij bent, wat jouw ideale job is en dit consistent communiceren is essentieel.
Als 50+-er wordt het wel belangrijker om je netwerk te gebruiken. Denk jij dat jij geen netwerk hebt? Je netwerk zit in de contactlijst van je telefoon.
Je kan bovendien genieten van de krapte op de arbeidsmarkt en de War for Talent. Veel vacatures blijven oningevuld. Meer dan 70% van de bedrijven lijdt hieronder.
Werk je als 55-plusser bij één van de 13 grote bedrijven die deel uitmaken van Experience@Work? Dan mag je solliciteren op de via Experience@Work aangeboden jobs. Jij en jouw talent worden ter beschikking gesteld, vooral voor organisaties in de non-profit, social profit en kleine familiebedrijven. Zo kan je in de herfst van je loopbaan veilig van werk veranderen. Ervaringen van mensen die dit gedaan hebben, lees je hier.
Welke meerwaarde heb je als 50-plusser voor werkgevers?
Ervaren medewerkers bieden heel wat troeven:
• Ze zijn erg loyaal ten opzichte van hun werkgever. Ze melden zich minder vaak ziek dan jongere mensen, doen minder aan jobhopping en zijn doorgaans tevredener.
• Ze zijn verrijkend voor het team door hun jarenlange ervaring.
• Ze zijn uitstekende coaches. Ze vangen nieuwe collega’s op en ondersteunen hen.
• Ze zijn flexibel. Vaak zijn de kinderen het huis al uit. Hierdoor zijn ze minder gebonden aan vaste uren dan hun jongere collega’s.
• Door hun levenservaring relativeren ze doorgaans sneller en gaan ze gemakkelijker om met moeilijke situaties.
• Organisaties die een 50+-er aanwerven kunnen beroep doen op gratis jobcoaching op de werkvloer
• Bedrijven die een 55-plussers aanwerven krijgen RSZ-korting
Welke mogelijkheden biedt deze levensfase voor jou als 50+-er?
Zeker als je hoogsensitief bent, heb je je werkkeuzes in het verleden misschien laten beïnvloeden door de noden van anderen, eerder dan je eigen behoeften? Bv de financiële en materiële zorg voor kinderen. Als 50-er kom je in een andere levensfase die mogelijkheden biedt om jezelf meer op de eerste plaats te zetten.
• De kinderen, als die er zijn, zijn groter of uit huis en vragen minder zorg
• Je huis is (bijna) afbetaald, waardoor er financiële ruimte vrijkomt
Wil jij uitzoeken hoe jij weer kan bruisen en stralen in je werk zodat je het kan volhouden tot aan je pensioen?
Contacteer me voor een gratis telefonisch verkenningsgesprek: klik hier.
Vind je dit interessant voor anderen? Deel het via de sociale mediaknoppen hieronder.