Last van geluid als HSP? Noise cancelling koptelefoon

koptelefoon smileyVeel hoogsensitieve personen (HSPs) worden overprikkeld door geluiden. Jij ook? Passeergeluid van auto’s of vliegtuigen. Spelende kinderen. Pratende mensen op het openbaar vervoer. Zeker als je werkt in een open landschapskantoor, kunnen omgevingsgeluiden je afleiden, uitputten en stresseren. Wat kan je dan doen? Je kan geluiden vermijden door geregeld thuis te werken, als dat toegestaan is. Of af en toe werken in een stilteruimte op je werk, als die er is.

Als dit alles niet mogelijk of onvoldoende is, kunnen onderstaande tips helpen:

  • De kleinste, goedkoopste en minst zichtbare oplossing zijn oordopjes
  • Een gewone koptelefoon die je volledige oorschelp bedekt, is meer zichtbaar maar kan je ook gebruiken om muziek te beluisteren.
  • Geluiddempende oorkappen zoals bouwvakkers gebruiken of mensen die op de luchthaven werken
  • En dan het neusje van de zalm, een koptelefoon met actieve noise cancelling of ruisonderdrukking.

Om niet asociaal over te komen, is het belangrijk dat je vooraf met je omgeving communiceert. Maak hen duidelijk dat het gebruik van een koptelefoon niet tegen hen gericht is (dat dit niet betekent dat je niet meer met hen wil praten), maar wel een keuze voor jezelf is (om jezelf beter te kunnen concentreren). Je kan ook bewust kiezen wanneer je de koptelefoon draagt (teken dat je niet gestoord wil worden) en wanneer je hem niet draagt (dan mogen anderen je wel aanspreken).

De ultieme oplossing: noise cancelling koptelefoon

Tijdens de laatste HSP-wandeling vertelde JP me enthousiast zijn verhaal.

“Geen idee waar het vandaan komt, maar terwijl ik een taak aan het uitvoeren ben, hoor ik nu eenmaal geluiden die een ander gewoon niet opmerkt. Als ik op een avond doorwerk, valt de airconditioning van het kantoor uit en komt er een rust en ontspanning over mij heen. Ik raak zelfs in een diepere concentratie. Het lijkt alsof ik één taak minder simultaan moet doen, het omgevingsgeluid uitschakelen. Na 20 jaar werkervaring droom ik nog steeds van een eigen kantoor, maar in mijn sector zit zelfs een lid van het management niet in een eigen kantoor.

In de kerstperiode van 2018 hoorde ik dat een bepaalde hoofdtelefoon onder collega’s zeer populair was geworden: meer dan 10% van onze medewerkers had er reeds één. Het betreft een toestel dat je niet zo maar even aankoopt, want we spreken toch over ruim € 300 (dit is de versie met Bluetooth®, er is ook een goedkopere versie met kabel – zie lager – nvdr).

Eén van mijn medewerkers kwam zijn toestel met enige trots voorstellen. Hij was er vol lof over. Ik vroeg hem of ik het even mocht uittesten, en meteen zette hij het toestel op mijn hoofd. Vanaf dat moment was het precies of ik een andere kamer was binnengestapt! Niet alleen hoorde ik geen airco meer, ook de personen die drie meter voor mij een gesprek aan het voeren waren, leken opeens stemloos. De dag erna heb ik zelf het toestel besteld en ik heb er nog geen seconde spijt van. Samen met de oneindige playlists van Spotify is mijn focustijd op het werk veel productiever geworden. Soms met muziek, soms gewoon met natuurgeluiden, of soms gewoon als geluidsdemper van de airco en stemmen rondom mij. Het enige waar je moet op letten is dat je je niet te vaak verschrikt. Opeens staat iemand bij je en je hebt het niet in de gaten. Mensen die het toestel niet kennen, denken soms dat je hen negeert. Je licht je omgeving dus best vooraf in zodat er geen misverstanden ontstaan.”

Hoe werkt noise cancelling?

De technologie meet continu het omgevingsgeluid en onderdrukt dit vervolgens met een tegengesteld signaal. Met de actieknop kun je tussen drie niveaus van noise cancelling schakelen en dit nauwkeurig afstemmen op je omgeving. Zo kun je je volledig concentreren op wat belangrijk is.

2 versies: met Bluetooth® en met kabel

Toen ik JP’s verhaal aan mijn partner vertelde, was hij direct geïnteresseerd. De oorschelpen van zijn gewone koptelefoon waren net versleten. Hij stond op het punt een nieuwe te kopen. JP’s versie met Bluetooth® was voor hem geen optie omdat hij op een desktop computer werkt. Enig opzoekwerk leverde de Böse QuietComfort 25 op, een noise cancelling koptelefoon mét draad. Die werkt perfect op zijn computer en is nog goedkoper ook, net geen 200 euro!

Toen hij ’s avonds, na zijn eerste werkdag met nieuwe koptelefoon, thuiskwam, reageerde hij enthousiast:”Die koptelefoon is echt wel goed. Ik had vandaag al direct een test. Bij mijn buurman kwam een collega praten met een luide stem. Ik zag wel zijn mond bewegen maar hoorde hem niet!”

Hoeveel is het je waard om je stress te verminderen en je gezondheid te verbeteren?

Vind jij dit, net als JP in het begin, duur? Dat begrijp ik. Het is een investering. We geven vaak zo veel geld uit aan allerlei andere zaken: huis, auto, kleren, uitgaan, reizen, smartphone, etc. Hoeveel is het je waard om je stress te verminderen, je energie en gezondheid te verbeteren?

De gezondheidsrisico’s van stress zijn ondertussen algemeen gekend:

  • Stress is vermoeiend; chronische stress kan tot burn-out leiden
  • Stress ondermijnt je immuniteit. Je hebt meer last van allerlei kwaaltjes en op termijn vergroot het risico op ernstige, zelfs levensbedreigende ziektes
  • Door stress voel je je minder goed: negatiever, onzekerder, sneller geïrriteerd. Je hebt minder veerkracht. Je krijgt concentratieproblemen en begint fouten te maken. Zo kan je in een vicieuse cirkel terechtkomen
  • Relaties met anderen verlopen moeizamer, er kunnen conflicten ontstaan, die je nog meer stress geven

Meer info, reviews en bestelmogelijkheid voor noise cancelling koptelefoons

Er zijn nog andere merken die noise cancelling koptelefoons aanbieden. Christian Reniers vertelt zijn ervaring.

“Als HSP is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan met noise cancelling. Meer focus, meer rust, zaaalig! Ik heb een SONY WH-1000XM3. DE BESTE investering tot nu toe! Elke euro meer dan waard. Voordeel aan de Sony is dat doordat ik hem heel veel op heb, wanneer mensen mij aanspreken, kan ik met mijn rechterhand op de rechterschelp duwen en dan kan ik normaal converseren met iemand anders zonder de hoofdtelefoon af te zetten. En zo zijn er nog een aantal zaken die ik perfect kan regelen via de app van sony op mijn gsm. Het is duur maar ook weer niet, doordat ik mijn levenskwaliteit als HSP zie toenemen. Het is werkelijk zeer opmerkelijk wat er gebeurt als je de omgevingsgeluiden kunt weghalen. Voor zij die twijfelen door de prijs, niet doen, het resultaat is SUPER!”

bose quiet comfort koptelefoonMeer info, reviews en bestelmogelijkheid voor de SONY WH-1000XM3 Draadloze koptelefoon met Noise Cancelling

Meer info, reviews en bestelmogelijkheid voor de Böse QuietComfort 25 Bedrade koptelefoon met Noise Cancelling

Meer info, reviews en bestelmogelijkheid voor de Böse QuietComfort 35 serie II – Draadloze koptelefoon met Noise Cancelling

Wil jij meer HSP-tips?

Meer tips om als HSP te overleven in een landschapskantoor lees je hier.

Wil jij meer tips om goed voor jezelf te zorgen als HSP en je hoogsensitiviteit te transformeren van last naar kracht? Vraag hiernaast rechts, of hieronder op mobiel apparaat, het gratis e-boek ‘HSP: van overleven naar happy leven’ aan.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.