Labyrint, symbool van jouw levenspad

Ben jij op zoek naar jouw zielsessentie? Wil jij jouw zielsmissie realiseren in dit leven? Dan is het labyrint een mooie metafoor voor deze levensweg. De weg naar binnen, naar het centrum van het labyrint, symboliseert de weg naar jouw kern of ziel. De weg vanuit het centrum terug naar buiten staat voor het verwezenlijken van jouw zielsmissie in de buitenwereld.

Zowel de weg naar binnen als de weg naar buiten is geen rechte weg maar wel een spiraalvormige weg. Onderweg kom je verschillende keren in de buurt van het midden én de buitenkant. Dat is geen tijdverlies. Het zorgt voor een rijpingsproces, waarin jouw vastberadenheid en doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld. Zo bouw je innerlijke kracht op. Die heb je nodig om je zielsmissie te realiseren. Blijf jij trouw aan de roep van jouw ziel? Blijf je moedig je stappen zetten, naar binnen én naar buiten?

Mijn labyrint

Eén van de meest gekende middeleeuwse labyrinten is dat in de kathedraal van Chartres. Op vrijdagen halen ze de stoelen weg en kan je het labyrint wandelen. Een aantal jaar geleden maakten we, op weg naar het Zuiden van Frankrijk, speciaal een stop in Chartres om het labrint te lopen. Vooraf wisten we niet dat het net de naamdag van Maria Magdalena was. Terwijl wij door het labyrint liepen werd er een mis opgedragen ter ere van Maria Magdalena. Een bijzondere ervaring!

labyrint lanzaroteVorig jaar in maart kwamen we tijdens een wandeling langs de kust van Lanzarote onverwachts een zelfgemaakt labyrint tegen. Nadien schreef ik het volgende over mijn ervaring. “Je hoeft gewoon elke keer weer een stap te zetten, in het hier-en-nu, en je komt er wel. Op een bepaald moment ging mijn voet automatisch naar een steen langs de rand van het pad om hem ‘goed’ te leggen. Soms is er wat werk aan de winkel en verleg je een steen; goede grenzen zijn belangrijk. Bij het stappen naar het hart van het labyrint voelde ik mijn aandacht vooral naar mijn voeten gaan, diep de aarde in. Toen ik vanuit het centrum weer naar buiten stapte, ging mijn aandacht steeds hoger, ik voelde mijn lichaam zich oprichten, ik liep rechter en ik voelde me als een zuil die hemel en aarde verbindt.”

Natuurlijke cycli

De beweging naar binnen en naar buiten kom je niet alleen in een labyrint tegen. Die beweging vind je terug in alle aspecten van het leven. De natuurlijke cycli vertonen altijd een wisselwerking tussen expansie en terugtrekking.

Dag en nacht. De zon die opkomt en stijgt tot de middag en dan weer zakt tot het donker wordt. Voor mensen een periode van activiteit en een periode van rust.

In elke seconde, met elke in- en uitademing, met elke samentrekking en ontspanning van onze hartspier.

De seizoenen. In de lente en zomer merk je sterk de uitgaande beweging. De natuur groeit en bloeit voluit. Dieren planten zich massaal voort. Creatie ten top. In de herfst en winter wordt de energie naar binnen getrokken. Veel bomen verliezen hun bladeren. Dieren trekken zich terug in hun hol voor een winterslaap.

Niet alleen in een jaar vinden we seizoenen terug, ook in een mensenleven spreken we van de lente en de herfst van het leven. Dat zijn de grote cycli, waarbij veel mensen in de 2de helft van hun leven meer aandacht krijgen voor de weg naar binnen, de zoektocht naar ‘Wie ben ik écht?’ en ‘Wat is mijn zielsmissie?’ Net zoals je in het labyrint verschillende keren dichter bij het centrum én de buitenkant komt, zo wisselt dit ook in een mensenleven, op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling. En jouw beweging komt niet altijd overeen met die van de seizoenen of dagritmes. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan introspectie midden in de zomer. Misschien wil je rusten midden in de dag. Of voel je de inspiratie opborrelen en heb je zin om te creëren in de winter of zelfs ’s nachts? Hoe meer jij mee beweegt met jouw innerlijke flow, hoe makkelijker en sneller het gaat. Als je jouw stroom probeert te forceren of integendeel af te remmen uit angst, dan kost dat veel energie, gaat alles moeizamer en duurt het vaak langer.

Reflectievraag

In welk innerlijk seizoen bevind jij je op dit moment? Waar heb jij nu behoefte aan? Je aandacht en energie naar binnen richten? Of jouw essentie uitdrukken in de buitenwereld? Stel je geregeld die vraag, want dit kan van dag tot dag en zelfs in de loop van de dag veranderen.

Oefening – wandel het labyrint met je vinger

labyrinthEen groot labyrint waar je door kan stappen heeft niet iedereen in zijn buurt. Je kan de weg ook afleggen door met je vinger door het labyrint op de foto hiernaast te bewegen (nadat je het voldoende groot afgedrukt hebt). Een labyrint lopen is een rituele gebeurtenis, die een reis naar binnen en terug naar buiten symboliseert.

De volgende stappen kan je volgen als je met je voeten of je vinger door een labyrint wandelt.

  1. Intentie. Kies een vraag of intentie waarmee je door het labyrint gaat. Wandel dan bewust het labyrint in. Je stapt hiermee in een ‘heilige ruimte’.
  2. Ervaar. Loop bewust door het labyrint naar het centrum en observeer je innerlijk proces. Welke gedachten komen er in je op, heb je lichamelijke sensaties, welke emoties ervaar je? Neem waar zonder oordeel. Als je in het centrum aangekomen bent, neem dan de tijd die je nodig hebt om te ervaren wat er gebeurt. Ben je met een vraag het labyrint ingestapt, dan zou dit het moment kunnen zijn, waarop het antwoord je ‘toe valt’.
  3. Loop het labyrint ook weer uit! De bedoeling van het leven is niet dat je in jezelf gekeerd blijft. Het is de bedoeling dat jij jouw essentie, jouw ziel, steeds meer laat doorstralen in alles wat je doet en zegt in de buitenwereld, zodat je jouw zielsmissie concreet vormgeeft. Door de weg van het centrum naar de in-/uitgang af te leggen verbind je je kern terug met de buitenwereld. Stap aan het eind ook weer heel bewust uit het labyrint om het ritueel af te ronden en de ‘heilige ruimte’ te verlaten.
  4. Reflecteer. Nu je het labyrint gelopen hebt en je ervaringen geobserveerd, neem de tijd om te reflecteren. Schrijf je belevenissen op, teken, of overdenk wat je hebt meegemaakt.

Hulp nodig op jouw levenspad?

Voel je weerstand bij het bewegen op jouw levenspad? Zit je ergens vast? Voel je je verloren, weet je niet welke richting uit? Ben je bang om de verkeerde keuze te maken of om te mislukken? Probeer je te forceren of remt angst of onzekerheid je net af? Zijn er innerlijke saboteurs of afleiders die je parten spelen?

Op ons levenspad zijn er momenten die vlot en vanzelf gaan én er zijn periodes waarin we het moeilijker hebben, in rondjes blijven draaien en er alleen niet uit geraken. Dat is normaal! Je kan jezelf niet aan je eigen veters uit het moeras trekken. Het zijn keerpunten in je leven, die voor grote groei kunnen zorgen, als je meegaat in de beweging. Op zo’n moment is het wijs om hulp te zoeken bij een gids of mentor. Hij of zij zal jouw pad niet in jouw plaats kunnen wandelen. Wel kan die gids je helpen om de vicieuze cirkel waarin je vastzit te doorbreken, om terug in contact te komen met jouw kern, zodat jij kan voelen welke stappen jij op dit moment wil zetten op jouw levenspad en je terug in beweging komt.

Vraag je je af of ik een goede gids voor jou zou zijn?

Vraag een vrijblijvend telefonisch gesprek aan zodat we elkaar kunnen leren kennen en jij kan voelen of het klikt.

voor een vrijblijvend telefonisch
verkenningsgesprek.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.