Is het egoïstisch om je zielsmissie te leven?

egoistisch (2)Je zielsmissie leven = authentiek zijn = een leven en werk die passen bij wie jij écht bent = meer innerlijke rust, vreugde en onvoorwaardelijke eigenliefde ervaren. Als ik tegen cliënten zeg dat het voor hun eigen geluk en gezondheid belangrijk is om te kiezen voor zichzelf en voor hun zielsmissie, dan krijg ik vaak de reactie: “Maar is dat dan niet egoïstisch?”

Zoals gisteren bij een nieuwe cliënte. ’s Morgens ziet ze al enorm op tegen de werkdag. Overdag blokkeert ze geregeld door de stress. ’s Avonds is ze doodop en heeft ze nergens meer zin in. Eens afspreken met een vriendin, vroegere hobby’s, het is allemaal te veel. Ze hikt tegen een burn-out aan. Als de huisarts haar ziekteverlof wil geven, weigert ze dat. Ze wil graag werken, wil haar collega’s niet in de steek laten en wil niet profiteren. Niet alleen in haar werk, ook in haar privéleven heeft ze zich zo aangepast aan de verwachtingen van anderen, heeft ze zich zo opgeofferd en weggecijferd dat ze wanhopig, in tranen, zegt: “Ik weet niet meer wie ik ben en wat ik wil!” Ze voelt diep vanbinnen dat het zo niet verder kan, dat dit puur overleven is. Het put haar niet alleen uit, ze krijgt ook steeds meer gezondheidsklachten en het beïnvloedt haar privéleven in de negatieve zin. En toch komt er ook dat stemmetje: “Maar is dat dan niet egoïstisch? Wat gaan anderen ervan zeggen of denken?”

Een vergelijkbaar verhaal hoor ik bij veel cliënten en herken ik ook uit de eerste 33 jaar van mijn leven.

Wie vindt het egoïstisch om te kiezen voor jezelf en voor je eigen geluk? Je ego of het ego van anderen. De bestaansreden van je ego is om je veilig te houden. Voor het ego is het veilig als alles bij het oude, gekende blijft, als het verleden zich herhaalt, ook al maakt dat jou ongelukkig, moe of zelfs ziek. Je ego is ontstaan door wat anderen jou gezegd hebben vanuit hun eigen angsten of ego. Velen van ons zijn opgevoed met de idee dat we eerst en vooral anderen gelukkig moeten maken en dat ons eigen geluk niet belangrijk is. Dat je jezelf moet wegcijferen of opofferen voor het geluk van anderen.

Maar dat is niet waarvoor jouw ziel op aarde gekomen is. Waarvoor dan wel? Je ziel wil ervaren hoe je als ziel in een mensenlichaam op deze planeet aarde zielsgelukkig kan zijn. Je ziel spreekt tot jou via je lichaam. Je gevoelens zijn de barometer. Als jij blij bent als een vrij kind, je innerlijk rustig voelt, veel energie hebt, straalt, dan doe je dingen die passen bij jouw ziel en zielsmissie. Dingen doen uit angst, verplichting, schuldgevoel, etc, komt van je ego en zal je stress geven, uitputten en op termijn ongelukkig of ziek maken. Jezelf opofferen en wegcijferen staat nooit gelijk aan je zielsmissie leven.

Je ziel is onvoorwaardelijk liefdevol, in eerste instantie naar jezelf toe. Je ziel weet dat alles één is. Als jij gelukkig bent omdat je voor jezelf kiest, dan straal je dat geluk uit. Die energie is heel aantrekkelijk en aanstekelijk voor je omgeving. Net daardoor kan je het meest betekenen voor de mensen rondom jou. Net daardoor geef je ze het mooiste cadeau dat je hun kan geven. Zo lever jij jouw unieke bijdrage voor het grotere geheel. Dat is absoluut niet egoïstisch!

Ben je nog niet overtuigd omdat je ego allerlei bedenkingen heeft? Dat is normaal. Dat is de rol van het ego. En denk dan toch even aan de veiligheidsvoorschriften in het vliegtuig. Als je met een kind vliegt, bij wie moet je dan eerst het zuurstofmasker opzetten, bij het kind of bij jezelf? Bij jezelf. Het is belangrijk om eerst voor jezelf te zorgen zodat je de energie hebt om daarna voor anderen te zorgen.

Hoe kan je meer kiezen voor jezelf, jouw geluk en zielsmissie?

In mijn gratis e-boek ‘Van overleven naar je zielsmissie leven’ staan krachtige oefeningen om jouw ziel meer ruimte te geven en beperkende gedachten, zoals ‘het is egoïstisch om voor jezelf te kiezen’ los te laten. Als je je hiernaast rechts (of hieronder op mobiel apparaat) inschrijft voor mijn maandelijkse inspiratiemails ontvang je het e-boek onmiddellijk als bonus.

Vind je het moeilijk om dit in je eentje te doen? Dat is heel normaal omdat je ego zich zal weren als een duivel in een wijwatervat. Het gaat hier over diepgewortelde gedachten, gevoelens en gedragspatronen die meestal al in je kindertijd ontstaan zijn. Onder professionele begeleiding is het mogelijk om stap voor stap meer ruimte te geven aan je ziel en zielsmissie en je ego zijn juiste plaats als ondersteuner te laten innemen. Wil jij dat?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over Soul Coaching.