Je intuïtie volgen. Hoe doe je dat?

intuition-was-her-favorite-superpower-unknown

Albert Einstein zei het al: “De intuïtieve geest is een godsgeschenk en het rationele verstand een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.” Is er iets mis met het verstand? Helemaal niet! We hebben onze ratio absoluut nodig om goed te functioneren. We kunnen wel last krijgen als het denken heer en meester wordt en de intuïtie ontkent, onderdrukt of negeert. Dit creëert innerlijke stress. Aanhoudende stress put je uit en kan je zelfs ziek maken.

Wat is intuïtie?

Je vindt verschillende definties. Het komt erop neer dat je ineens iets weet of aanvoelt, zonder erover gedacht of stap voor stap beredeneerd te hebben. Intuïtie wordt ook wel ons zesde zintuig genoemd.
Bij intuïtie denk ik aan de Tsunami in Thailand een aantal jaar geleden. Er zijn toen bijna geen dieren omgekomen omdat ze op tijd naar hoger gelegen gebieden waren gevlucht. Intuïtie op zijn puurst.

Verschil tussen rationeel denken en intuïtie.

We denken dat we beslissingen nemen gebaseerd op ons verstand. We blijken vooral intuïtief te beslissen en dan nadien te rationaliseren, ttz verklaringen te zoeken waarom het een goede beslissing is. Met je verstand kan je blijven analyseren, pro en contra afwegen, twijfelen en piekeren, en nog niet tot een beslissing komen. Intuïtie gaat heel snel en maakt het volledige plaatje ineens duidelijk.

Intuïtie Rationeel denken
Vertrouwen, zekerheid Angst, twijfel, oordeel
En/en, verbindt Of/of, deelt op
Symbolen, beelden, dromen Woorden
On(der)bewuste Bewuste
Holistisch, het geheel Lineair, analytisch, stap voor stap
Hier en nu Verleden en toekomst
Snel: 11 miljoen bits per seconde Traag: 40-60 bits per seconde
Rechter hersenhelft Linker hersenhelft

Hoe kan je je intuïtie herkennen?

Van hoogsensitieve personen wordt gezegd dat ze intuïtiever zijn. Toch kan het als HSP moeilijk zijn om je intuïtie te voelen, herkennen, vertrouwen en te durven volgen. De vele prikkels die onze tijd typeren, trekken je energie omhoog, naar je hoofd en uit je lichaam en je gevoel. Daardoor kom je in je denken terecht en verlies je het contact met je intuïtie. Hoe kan je in deze uitdagende tijden je intuïtie herkennen en de keuzes maken die voor jou op dit moment de beste zijn?

Door te letten op volgende signalen:

 • Iets trekt aan je. Het kan letterlijk de aandacht trekken van je ogen (je oog valt erop), van je lichaam (een gevoel dat je ergens wel of niet heen ‘moet’ gaan) of van je handen (je voelt wat je handen willen doen of je handen nemen precies dat wat jij nodig hebt).
 • Het voelt alsof je hart een vreugdesprongetje maakt. Er verschijnt spontaan een glimlach op je lippen.
 • Je hebt een open, ontspannen, vrij, blij of licht gevoel in je borst of lichaam. Je kan vrij en diep ademen.
 • Je krijgt kippenvel (en dat is niet van de kou).
 • Iets raakt je diep of resoneert met jou. Je hebt een gevoel van ‘dit is het, dit klopt, hier moet ik iets mee’.
 • Sommigen zien innerlijke beelden, bv een rood of groen licht als teken om iets niet of wel te doen of zeggen.

Is je intuïtie volgen altijd de makkelijkste weg?

Ja en nee. De keuze van je intuïtie is niet altijd de makkelijkste. Ze kan zelfs gepaard gaan met angst en weerstand. Het is de keuze die op een bepaald moment het best voor jou en jouw persoonlijke groei is. En dat kan ook betekenen dat je best van job verandert, verhuist of uit een relatie stapt. Niet altijd makkelijk! Ons verstand houdt ons liefst in gekende situaties, ook als die niet gezond voor ons zijn of ons ongelukkig maken. Andere mensen begrijpen je intuïtieve beslissingen niet altijd en daardoor kan je ook weerstand van hen ondervinden.

Als je de moed hebt om je intuïtie te volgen dan wordt het leven veel makkelijker. Je hebt weer contact met jouw innerlijk kompas dat je helpt om een leven te leiden waarin je trouw bent aan jezelf. Je verliest geen tijd meer met eindeloos piekeren, nachtenlang wakker liggen, energie, tijd en geld steken in keuzes waar je achteraf spijt van hebt.

Mijn ervaring met intuïtie

Op een aantal momenten in mijn leven was mijn intuïtie heel sterk en duidelijk. Hoewel mijn verstand een andere beslissing wou nemen, heb ik toen mijn intuïtie gevolgd en dat heb ik me nooit beklaagd. Hierna vind je enkele voorbeelden.

 • Op het einde van mijn loopbaanonderbreking in 2002 was de vraag of ik terug naar mijn vorige job zou gaan of niet. De job weer oppakken voelde voor mij als ‘terug naar af’. Ik wilde verder groeien in mijn leven. Het trok erg aan me om mijn ontslag te geven en voltijds zelfstandige te worden. Hoewel ik op dat moment nog geen werkopdrachten had, ben ik toch zelfstandige geworden. Ik voelde dat ik dat ‘moest’ doen, niet van anderen – integendeel, mijn ouders waren er erg tegen gekant – wel van mijn ziel. Ik heb de sprong gewaagd en daarbij de steun van het universum ondervonden. Al snel zijn er opdrachten op mijn pad gekomen. Zoals Paulo Coelho schrijft:’Als jij jouw legende leeft, spant het hele universum samen om jou te helpen je droom te realiseren’.
 • In het voorjaar 2007 had ik weinig werk en inkomen. Een boek en opleiding die me emotioneel sterk raakten, kwamen op mijn pad. De jaaropleiding kostte ruim 5000 euro. Ik voelde dat ik dit moest doen en sprak mijn spaarcenten aan. Een maand nadat ik de opleiding gestart was, kreeg ik een interessante werkopdracht voor de rest van het jaar, waardoor ik in 2007 meer verdiende dan het jaar voordien. Het verschil was net iets meer dan 5000 euro, de kost van die opleiding. Weer had het universum me beloond voor het volgen van mijn intuïtie.
 • In het voorjaar van 2018 had ik zin om een opleiding natuurcoaching te volgen. Ik had 3 intakegesprekken. Het eerste gesprek ging heel vlot tot ik, naar het einde toe, ineens een contractie in mijn lichaam voelde. Dat was een ‘nee’-teken voor mij, dat ik serieus genomen heb. Bij het laatste gesprek voelde ik eerst veel weerstand, de angst van mijn verstand, omdat het de meest intuïtieve en minst gestructureerde opleiding was. Toch voelde ik dat dit de meest geschikte opleiding voor mij was omdat ik er het meeste bij zou leren, rekening houdend met waar ik nu sta in mijn ontwikkeling. Het was een haalbare stretch buiten mijn comfortzone. Tijdens die opleiding heb ik meermaals ondervonden hoe sterk, duidelijk en correct mijn intuïtie is en dat ik er absoluut op mag, ja zelfs moet vertrouwen.

Wat kunnen de gevolgen zijn als je je intuïtie niet volgt?

Er zijn natuurlijk ook momenten waarop ik mijn intuïtie niet gevolgd heb. Dat ik dingen gedaan heb ‘om de verkeerde reden’- zo noem ik dat dan. Als je niet naar je intuïtie luistert, waar luister je dan wel naar? Naar je verstand (angst) of naar anderen. Omdat je denkt dat zij het beter weten, of omdat je discussies of ruzies wil vermijden.

 • Toen ik nog als zelfstandige HR consultant werkte, nam ik eens een opdracht aan, puur voor het geld, hoewel ik er eigenlijk geen zin in had. Het was in juli op een personeelsdienst. Ik heb toen een stevige verkoudheid gekregen. Ik word zelden ziek, en al zeker niet in de zomer, maar toen dus wel. Het was duidelijk dat mijn lichaam me aangaf dat die opdracht niet goed voor me was. Het bedrijf wilde me graag langer houden, maar daarop heb ik ‘nee’ gezegd. Waarna er snel een andere opdracht naar me toe kwam, die ik wel heel graag wilde doen.
 • In de opleiding natuurcoaching maakten we een dagtocht. We moesten eten en drinken zelf meenemen. ’s Morgens had ik 1,5 l water klaargezet. Bij het ontbijt hoorde ik dat anderen maar 1l meenamen. Dat deed me van gedacht veranderen. Ik nam slechts 1 liter mee en had op het einde van de dag water tekort! Gelukkig had een medecursiste water over en kon ik van haar nog wat krijgen. Door dit alledaags voorval heb ik de boodschap duidelijk begrepen om in de toekomst steeds naar mijn eigen gevoel te luisteren en niet naar anderen!

Hoe kan je uit je hoofd en in contact met je intuïtie komen?

Als je in je hoofd zit, zit je energie hoog. Daardoor ben je onstabiel en vatbaar voor beïnvloeding door anderen. Verschillende zaken kunnen helpen om te zakken in je lichaam, in contact te komen met je intuïtie en gevoel. Zo wordt jouw lichaam weer je innerlijk kompas. Experimenteer ermee en ontdek wat voor jou het beste werkt. Natuurlijk kan je een aantal zaken combineren, zoals bv rustig wandelen in de natuur en ondertussen al je zintuigen de kost geven, diep ademen, met je voeten stevig op de grond.

 • Je gevoel kan je niet forceren. Druk zetten werkt averechts. Neem afstand en laat los.
 • Grond jezelf. Ga met je aandacht naar de onderkant van je lichaam: voel je zitknobbels op de stoel, je voeten op de grond. Zet aardende muziek op, bv Afrikaanse drums, en dans. Laat stress en piekergedachten los.
 • Verdiep en vertraag je ademhaling
 • Zoek de stilte op (of rustgevende geluiden)
 • Ontspan, kom tot rust
 • Doe iets met je lichaam: beweeg, ga naar de sauna, laat je masseren, neem een bad
 • Gebruik je handen: in creativiteit, de tuin, huishoudelijke taken, schrijven
 • Doe iets wat je leuk vindt
 • Gebruik al je zintuigen in het hier-en-nu: wat zie je, wat hoor je, wat voel je, wat ruik je, wat proef je?
 • Ga in de natuur

Wil jij je meer laten leiden door je intuïtie in je leven of werk?

Natuurcoaching helpt jou op een intuïtieve manier antwoorden op je vragen en oplossingen voor je problemen te vinden. Wil je er meer over weten? Contacteer me, door hier te klikken, voor een vrijblijvend telefonisch gesprek.