Introverte HSP? Boekentip

introvert

In het algemeen is 1 op de 3 mensen introvert en 2 van de 3 extravert. Bij hoogsensitieve personen (HSP) liggen de verhoudingen heel anders. 70% van de hoogsensitieve personen is introvert, 30% is extravert. Ben jij introvert of extravert HSP?

Introvert, extravert of ambivert?

De schaal introvert – extravert beschrijft de neiging van mensen om zich ofwel van mensen weg te bewegen (introvert) ofwel naar mensen toe te bewegen (extravert).

Een extravert persoon richt de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte personen krijgen energie van het onder en met anderen zijn.

Een introvert persoon richt over het algemeen de energie naar binnen, op de eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Zij zijn liever alleen dan in een groep en krijgen energie van op zichzelf zijn. Ze kunnen heel sociaal zijn of uit hun dak gaan maar dan bij voorkeur gedoseerd en gekaderd. Introverte mensen zijn vaak heel sensitief. Ze ervaren een relatief hoog intern spanningsniveau in de hersenen, waardoor zij de neiging hebben prikkels van buitenaf te vermijden: het wordt makkelijk teveel.

Weet jij niet of je introvert, extravert of ambivert bent? Je bent ambivert als je je in het midden van de schaal tussen introvert en extravert bevindt. Doe hier de test.

Bekentenissen van een introvert

Als kind en adolescent was ik heel rustig, zelfs verlegen. Op het einde van mijn studies begon ik me meer naar buiten te richten. Door een marketing job bij mijn eerste werkgever ben ik verder open gebloeid. Ook als HR consultant moest ik geregeld groepen begeleiden. Toen ik indertijd een MBTI-test deed, zat mijn score voor introvert-extravert in het midden, ambivert dus. Dat kwam inderdaad overeen met het leven dat ik toen leidde, met hoe ik me toen gedroeg. Een aantal jaren later, toen ik met persoonlijke ontwikkeling begon, ontdekte ik dat ik mezelf helemaal niet zo goed kende als ik dacht. Mijn leven en werk was niet in lijn met wie ik écht was. Geleidelijk aan heb ik keuzes gemaakt die mij gelukkig maken in leven en werk. De laatste tijd realiseer ik me meer en meer hoe introvert ik wel ben. Misschien wordt dit nog versterkt door mijn leeftijd? Ik lees nl dat mensen introverter worden, naarmate ze ouder worden, dat dit hormonaal zo geregeld wordt.

Als ik terugkijk op mijn leven als introvert dan vallen volgende dingen me op:

  • Mijn moeder stelde wel eens voor om bij een vriendinnetje in de buurt te gaan spelen. Daar had ik soms geen zin in, ook al was dat een vriendinnetje waar ik me goed bij voelde.
  • Ik zat vaak met een boekje in een hoekje, reed wat rond met mijn fiets of go-cart, of speelde tennis tegen de muur.
  • Verjaardagsfeestjes met veel andere kinderen vond ik dubbel: ik wilde er wel graag bij horen, maar de feestjes zelf vond ik te druk.
  • Als volwassene merk ik dat ik me op (familie-)feesten een tijd lang echt goed kan amuseren en dan ineens is mijn vat precies vol en is het genoeg geweest. Dan wil ik naar huis.
  • Bij een optreden van Clouseau in het Sportpaleis heb ik ooit de zaal moeten verlaten omdat ik dreigde flauw te vallen. En neen, dat was niet omdat ik zo dweepte met Koen ;-). Wel omdat de energie van die tienduizenden mensen en de drukte te veel voor me was. Nadat ik tot rust gekomen was in de inkomhal, kon ik terug naar binnen en verder van het concert genieten.
  • Introverte personen stellen kwaliteit boven kwantiteit in relaties en vriendschappen. Ik heb een beperkt aantal echt goede vrienden. Ik spreek liefst 1-op-1 af met vrienden en cliënten.
  • Onlangs nam ik deel aan een residentiële opleiding. De meeste andere deelnemers hadden zin om in de vrije momenten nog veel samen te doen: uitstappen, kano varen, naar concerten gaan. Zelf heb ik af en toe iets meegedaan en heb ik daarnaast genoten van een boek lezen in de tuin.

sorry dat ik te laat benBoekentip

Wat gebeurt er als een introverte journaliste een jaar lang als een extravert gaat leven? Haar avontuur, soms hilarisch, pijnlijk en ongemakkelijk, maar steeds verrijkend en leerrijk, beschrijft Jessica Pan in haar boek “Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen”.

Veel introverte personen lezen graag. Bestel hier jouw exemplaar. Vandaag besteld, morgen gratis geleverd.

 

Wil jij ontdekken hoe jij als introvert een gelukkig, vervullend leven kan leiden en welke job écht bij jou past?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.