Ben jij een introvert of extravert hoogsensitief persoon (HSP)?

introvert-extravert-HSP-1 15-20% van de mensen is hoogsensitief. Een veel voorkomend misverstand is dat alle HSP’s introvert zijn. 30% van de hoogsensitieve personen blijkt extravert te zijn. Zij worden vaak niet (h)erkend als HSP. Wil je gelukkig, gezond en succesvol zijn dan is het heel belangrijk om te weten welk type HSP je bent. Beantwoord onderstaande vragen en ontdek het voor jezelf.

Welk type HSP ben jij?

Beantwoord elke stelling volgens je gevoel. Zet een vinkje als ze (eerder) wel voor jou opgaat, vink niet aan als ze (eerder) niet voor jou opgaat.

 •  Ik ben afgestemd op de buitenwereld (E).
 •  Ik heb een rijke innerlijke beleving (I).
 •  Ik communiceer liefst mondeling (E).
 •  Ik communiceer liefst schriftelijk (I).
 •  Ik werk ideeën uit door erover te praten (E).
 •  Ik werk ideeën uit door erover te denken (I).
 • Ik leer het best door te doen of te overleggen (E).
 • Ik leer het best door reflectie (I).
 • Ik heb een brede interesse (E).
 • Ik heb een diepe interesse (I).
 • Ik ben sociaal en expressief (E).
 • Ik ben eerder op mezelf en ingetogen (I).
 • Ik neem gemakkelijk initiatief (E).
 • Ik neem het initiatief als het belangrijk is (I).
Tel het aantal vinkjes bij (E)-stellingen en het aantal vinkjes bij (I)-stellingen en ontdek of jij een Extravert (E) of Introvert (I) hoogsensitief persoon (HSP) bent.

Waarom is het belangrijk om te weten of je introvert of extravert bent?

Hoogsensitieve personen kunnen moeilijk grenzen bewaken. Daardoor kunnen ze overprikkeld geraken en uiteindelijk energieproblemen zoals een burn-out krijgen. Wil jij dat voorkomen? Dan is het heel belangrijk dat je weet in welke mate je introvert/extravert bent en dus waar jouw optimale prikkelingsniveau ligt. Als je dat weet kan je er rekening mee houden bij de keuze van je privé- en werkactiviteiten. Als je erg introvert bent is een job waarin je constant in contact met anderen moet zijn slopend. Als extravert verveel je je al snel dood in een job met weinig interactie of afwisseling. Ook verveling is vermoeiend, het kan tot een bore-out leiden, omdat je de energie mist die je als extravert haalt uit ‘de buitenwereld’.

Wil je meer weten over het verschil tussen extraverte HSP’s (sensatiezoekers) en introverte HSP’s (rustzoekers) en hoe je goed voor jezelf kan zorgen?

Lees mijn e-book ‘HSP: van overleven naar happy leven’. Vraag het e-book aan door hiernaast rechts (of hieronder op mobiel apparaat) je naam en e-mailadres op te geven.

In een ander artikel bespreek ik een aantal boeken voor en over HSP (op het werk). Ik beantwoord de vraag welke boeken zich richten tot extraverte HSP’s of sensatiezoekers.

Ben jij introvert of extravert hoogsensitief?

Ik ben eerder extravert/sensatiezoeker. Dat kan het gevoel geven van te leven met 1 voet op de gas en 1 voet op de rem. Want ook extraverte HSP’s hebben rust en tijd op zichzelf nodig! En jij? Ben jij introvert of extravert? Of ambivert? Je bent ambivert als je je in het midden van de schaal tussen introvert en extravert bevindt.

Vind je dit artikel interessant voor anderen?

Deel het via de sociale media knoppen hieronder.