Ik weet niet wie ik ben en wat ik wil

wie ben ik2“Ik weet niet meer wie ik ben en wat ik graag doe.” “Ik ben het contact met mezelf verloren.” “Ik ben overal ingerold, ik heb altijd gedaan wat van me verwacht werd, ik weet niet wat ik zelf wil.” Dit soort uitspraken hoor ik geregeld van cliënten. Herkenbaar? Wil jij ook terug in contact komen met je échte Zelf en je eigen leven leiden ipv dat van een ander? Dat kan! Hoe ver of hoe lang je ook van jezelf verwijderd bent, je essentie is niet weg. Waar zou ze naartoe gaan? Het is wie jij bent! Je kan er dus ook terug mee in contact komen. Met de juiste tools gaat dat snel en makkelijk. Het is zelfs leuk en geeft je energie.

Valkuil voor HSP’s

Als HSP (hoogsensitief persoon) ben je empathisch. Je voelt aan wat anderen verwachten en maakt hen graag gelukkig. Je bent een pleaser. Je houdt niet van conflicten. Door anderen gelukkig te maken vermijd je externe conflicten. Als wat je doet ten koste gaat van jezelf of ingaat tegen wat jij zelf wil, dan creëert dit innerlijke stress. Deze stress stapelt zich op tot chronische stress en kan uitmonden in een burn-out.

Wake-upcall door burn-out en andere kritische levenservaringen

Als je in een burn-out terechtgekomen bent, dan is het nog moeilijker om te weten wie je bent en wat je wil. Dan twijfel je aan alles en vind je niets meer leuk. Dat hoort bij een burn-out. De burn-out dwingt je om te stoppen met de ratrace en letterlijk en figuurlijk stil te staan bij jezelf, jouw leven en werk. Het is duidelijk dat het zo niet verder kan, dat er iets moet veranderen. Het is een wake-upcall van je ziel. Je vraagt je af wat jij verder met je leven en werk wil, wat jou gelukkig maakt. Ook andere kritische levenservaringen kunnen eenzelfde effect hebben:

 • Ontslag
 • Een ernstige ziekte van jezelf of geliefden
 • Het overlijden van geliefden. Zoals bij een cliënt van me, die zijn oudste zoon aan kanker verloor.
 • Een relatiebreuk of echtscheiding
 • De midlifecrisis
 • Overgang of menopauze. Je verliest je vruchtbaarheid. Kinderen gaan uit huis of hebben je zorg minder nodig. Het legenestsyndroom. Wie ben jij dan nog, als de zorgende taken verminderen? De overgang wordt de grootste wake-up call van allemaal genoemd. Het kan een identiteitscrisis veroorzaken zoals de puberteit. Onvervulde dromen of zielsverlangens en onverwerkte pijnen kunnen heftig de kop op steken. Dit is de ultieme kans om oude ballast los te laten en je zielsmissie te realiseren.
 • Pensionering. Een cliënte van me staat aan de vooravond van haar pensioen. Ze kan en mag nu haar eigen leven gaan leiden en voelt dat ze het niet durft, dat iets haar tegenhoudt.

In 4 stappen weten wie je écht bent en wat je zelf wil

Ben jij jezelf in de loop van het leven verloren en wil je terug ontdekken wat jou energie, vreugde, bezieling en vervulling geeft? Dat kan in 4 stappen:

 1. Laat ballast los die in de weg zit van je échte Zelf
 2. Ontdek wie jij in wezen bent
 3. Ontdek wat jouw zielsmissie is en welk werk er best bij past
 4. Onderneem actie om de nodige veranderingen door te voeren

Wil jij weten hoe jij snel en makkelijk weer kan ontdekken wie jij écht bent en wat jij zelf wil?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over loopbaanbegeleiding.