Lopen HSPs meer risico op bore-out?

BOREOUTVolgens een recent onderzoek van de KULeuven loopt 6% van de Vlaamse werknemers risico op bore-out. Als je een bore-out behandelt als een burn-out maak je het erger. Het belangrijke verschil tussen burn-out en bore-out ontdek je door hier te klikken.

Hoogsensitieve personen (HSPs) lopen meer risico op burn-out dan minder sensitieve personen. Geldt dat ook voor bore-out? Volgens mij wel.  

7 redenen waarom HSPs meer risico op bore-out lopen.

 • HSPs zijn stressgevoeliger. Ze denken vaak dat ze overprikkeling kunnen voorkomen en stress kunnen beperken door minder te werken of een ‘eenvoudigere’ job te doen. Hierin zit een grote valkuil! Als je een job doet die ‘te eenvoudig’ is, onder je niveau, dan voel je te weinig uitdaging en mis je vervulling. Daardoor gaat die job je net energie kosten ipv geven. Je komt terecht in de sleur-toestand waarover Barrie Jaeger spreekt in haar boek Making work work for the highly sensitive person.
 • HSPs onderschatten zichzelf en hun capaciteiten. Nadat we een KernTalentenanalyse gedaan hebben, zijn cliënten vaak verbaasd dat ze zo veel sterke KernTalenten hebben. Sommigen waren vooraf zelfs bang dat ze er heel weinig zouden hebben. Dat toont aan in welke mate HSPs zichzelf en hun potentieel niet goed kennen. Door dit beperkte zelfbeeld kiezen ze werk dat ‘ondermaats’ is.
 • HSPs passen zich gemakkelijk aan de verwachtingen van anderen aan. Ze weten vaak niet goed wat ze zelf willen. Ze denken dat anderen het wel beter zullen weten. Ze laten zich beïnvloeden door meningen van anderen bij studie- of jobkeuze. Zo komen ze in een straatje terecht dat niet bij hen past en op termijn uitput. Ze voelen zich geflatteerd als ze de kans krijgen een bepaalde job te doen en vragen zich te weinig af of ze die job wel echt graag doen.
 • Grote veranderingen geven HSPs stress. Door angst voor het onbekende nemen ze (te) lang een afwachtende houding aan. Ze blijven zitten in het gekende, ook al zijn ze daar niet gelukkig. Ik las ooit:’Een gouden kooi is nog steeds een kooi.’ Dat kan nefast worden omdat HSPs meestal veel vrijheid nodig hebben om zich goed te voelen.
 • HSPs zijn loyaal en hebben veel verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef. Ze willen hun werkgever, collega’s of klanten niet in de steek laten. Daardoor blijven ze doordoen in een situatie die niet gezond voor hen is en stapelt de stress zich op.
 • HSPs vinden zingeving belangrijk. Ze willen doen waarvoor ze in de wieg gelegd zijn en hun bijdrage aan de wereld leveren. Dat kan alleen als je een job doet die past bij wie jij in wezen bent, bij jouw zielsmissie, waarin jij jouw eieren kwijt kan. Als de job niet bij je essentie past, dan ‘verveel’ je je, heb je het gevoel niet zinvol bezig te zijn, vraag je je af:‘Is dit het nu?’.
 • HSPs vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Een job kan uitdagend en vervullend geweest zijn, maar als je na een tijd in routine terechtkomt, dan dreigt bore-out.

Ben je een hoogbegaafde of sensatiezoekende HSP (HSS, high sensation seeker)?

Als hoogbegaafde of sensatiezoekende HSP kan het nog moeilijker voor je zijn om het evenwicht te vinden in de hoeveelheid en het soort prikkels waar jij je goed bij voelt.

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren. Slechts 2% van de bevolking is hoogbegaafd. 98% van de mensen denken minder snel. De werkwereld is afgestemd op (iets boven) gemiddelde begaafdheid. Als hoogbegaafde heb je al snel het gevoel dat je niet aan je trekken komt, je potentieel niet voldoende kan gebruiken en ontwikkelen. Wat je risico op bore-out alleen maar vergroot.

Een sensatiezoekende HSP leeft met één voet op de gas en met de andere voet op de rem. Hij/zij heeft zowel voldoende (kwalitatieve) prikkels nodig als voldoende rust, om zich goed te voelen en energiek te zijn en blijven. Als een HSS te weinig gas geeft en te veel remt, dreigt bore-out. Als ie te veel gas geeft en te weinig remt, dreigt burn-out. Weet jij niet of je een sensatiezoekende (extraverte) HSP bent? Doe de test hier.

Hoe kan je als HSP bore-out voorkomen?

Hoogsensitiviteit is aangeboren, je kan je er niet van bevrijden. Wat je wel kan veranderen is hoe je ermee omgaat. Dat zal bepalen of je er last van hebt en risico op bore-out loopt, of dat je hoogsensitiviteit een kwaliteit wordt waarmee je een heel gelukkig en vervuld leven kan leiden.

 1. Ontdek of je HSP bent. Veel mensen weten het niet van zichzelf. 15-20% van de mensen is hoogsensitief. Jij? Doe de HSP-test als je nog niet weet of je hoogsensitief bent.
 2. Zorg goed voor jezelf zodat er een mooi evenwicht ontstaat tussen voldoende kwalitatieve prikkels en rust.
 3. Je zielsmissie verwezenlijken is nooit ‘boring’. Ontdek voor welk werk jouw hoogsensitieve ziel op aarde gekomen is. Inspiratie en oefeningen vind je in het e-boek ‘Van overleven naar je zielsmissie leven’. Vraag het hiernaast rechts (of hieronder op mobiel apparaat) aan.
 4. Kom weer in contact met jezelf, met wat jij wil en wat jou gelukkig maakt. Kies voor jezelf. Ontwikkel je eigenwaarde, assertiviteit en zelfvertrouwen en leer grenzen stellen.  Lukt dit jou niet alleen? Soul Coaching kan je helpen.

vechten tegen vervelingWil je meer lezen over bore-out? Frouke Vermeulen is hoogsensitief, hoogbegaafd en had een bore-out. In haar boek vertelt ze open en eerlijk haar verhaal en wat haar geholpen heeft om uit haar bore-out te geraken. Bestel nu jouw exemplaar van Froukes boek Vechten tegen verveling door hier te klikken.

Vind je dit interessant voor anderen? Deel het via de Sociale Mediaknoppen hieronder.