Hoogsensitieve mannen: boek

hoogsensitieve mannen1Hoogsensitiviteit komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Toch ontmoet ik in mijn werk als (loopbaan)coach voor hoogsensitieve personen duidelijk minder mannen dan vrouwen. In mijn praktijk, op mijn Facebookpagina, in Facebookgroepen en bij activiteiten voor HSP’s ondervind ik dit. Hoe komt dat? Omdat dit mij intrigeerde stelde ik deze vraag in de Facebookgroep ‘HSP of hoogsensitief zijn’. Er kwamen 59 reacties. De leden van deze groep vermeldden oa volgende redenen:

  • Minder mannen dan vrouwen weten dat ze HSP zijn. Weet jij nog niet of je hoogsensitief bent? Doe dan de HSP-test.
  • Het is bij mannen veel meer een taboe om ervoor uit te komen
  • Vrouwen praten makkelijker over hun gevoelens en willen er ook liever over praten dan mannen. Mannen voelen alleen de behoefte om te delen als het praktisch en functioneel is.
  • De reden lijkt in elk geval niet te zijn dat mannen minder last hebben van hun hoogsensitiviteit, wel integendeel.

Een paar mannen vatten het mooi samen. “Macho cultuur leeft nog steeds heel erg onder mannen, mede gevoed door vrouwen die ook nog vaak de sterke stoere man willen die toch gevoelig kan zijn. Het cultuurbeeld van de stoere man die alles alleen oplost is nog steeds erg in, ook al denken we van niet. Dus leren mannen van kinds af aan dat ze stoer en sterk moeten zijn, anders zijn ze een watje of homo. En leren ze niet zo goed te praten over wat ze voelen. Of zelfs maar toe te geven dat ze HSP zijn.”
Nog een andere reactie. “In mijn beleving is voor HSP of gevoelig zijn helemaal geen plaats in een mannenwereld. Mannen moeten doorzetten, niet zeuren, wat nou gevoelig? Maar intussen ben je het wel. Als gesprekken enigszins die kant opgaan, wordt er door mannen meestal om gelachen, dus toedeloe en houd ik het wel voor mezelf.”

Psychotherapeut Tom Falkenstein bevestigt deze visie in zijn boek Hoogsensitieve Mannen. Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief, en dus ook een op de vijf mannen. Toch zijn er maar weinig mannen die hier openlijk over praten. Tom ervaart steeds weer hoe hoogsensitieve mannen lijden onder hun aangeboren eigenschap: ze schamen zich voor hun gevoeligheid. En dat is nergens voor nodig. In zijn boek belicht Tom alle aspecten rondom hooggevoeligheid vanuit het oogpunt van de man. Het eerste deel is eerder theoretisch en beschrijft de typische kenmerken van de hoogsensitieve man, gekaderd binnen maatschappelijke evoluties. Het tweede deel is heel praktisch met veel verschillende tips, oefeningen en strategieën om met overprikkeling en emotionele intensiteit om te gaan. Ook hoogsensitieve vrouwen kunnen profiteren van de vele, praktische oefeningen. Het boek kan vrouwelijke lezers helpen om hun hoogsensitieve zoon, partner, broer, vader of cliënt beter te begrijpen en te kunnen ondersteunen. Tom benadrukt hoe belangrijk het is om je hoogsensitiviteit te accepteren, je eigenwaarde te versterken, goed voor jezelf te zorgen en een leven te leiden dat bij jou past. Doorheen het hele boek vind je interviews met mannen die hun eigenschap inmiddels juist als kracht weten te gebruiken.

hoogsensitieve mannen1

 

Bestel nu jouw exemplaar van Hoogsensitieve mannen door hier te klikken. Vandaag besteld, morgen geleverd, zonder verzendkosten.

Vind je het moeilijk om in je eentje, alleen met de hulp van dit boek, je hoogsensitiviteit te transformeren van last naar kracht, je eigenwaarde te versterken, goed voor jezelf te zorgen en een leven te leiden dat bij jou past?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.