Hoogsensitief (HSP)? Zoek positieve omgevingen op

bloemHoogsensitieve personen ondervinden meer negatieve effecten van negatieve omgevingen dan minder sensitieve personen. HSP’s worden ook meer positief beïnvloed door positieve omgevingen. Wil je gelukkig, gezond en succesvol zijn? Vermijd/verlaat ‘negatieve’ omgevingen en zoek ‘positieve’ omgevingen op.

Hoe komt het dat HSP’s zo sterk beïnvloed worden door hun omgeving?

Hoogsensitieve personen zijn open. De afscheiding met de omgeving is minder sterk dan bij minder sensitieven. Ze zijn als sponzen die alles opslorpen, zowel het positieve als het negatieve. Het is een mes dat aan 2 kanten snijdt. Als je dit weet kan je er als HSP je voordeel mee doen.

Welke omgevingen hebben invloed op HSP’s?

Er zijn verschillende omgevingen die hoogsensitieve personen beïnvloeden:

  1. De fysieke (werk)omgeving
  2. De inhoudelijke werkomgeving
  3. De menselijke contacten in werk en leven
  4. De innerlijke omgeving van eigen gedachten en gevoelens

Invloed van de fysieke omgeving

Veel HSP’s hebben last van (achtergrond)geluiden. Openlandschapskantoren met pratende en telefonerende collega’s zijn een aanval op hun gevoelige zenuwstelsel. Het verhoogt stress en vermindert concentratievermogen en productiviteit. Ze hebben behoefte aan rustig en ontspannen kunnen werken. Ze voelen zich goed in de natuur: kamerplanten of zicht op groen doen hen goed. Veel HSP’s houden van schoonheid en esthetiek.

Tijdens loopbaanbegeleiding melden hoogsensitieve cliënten dat de werkomgeving hun gevoel beïnvloedt. Een aantal uitspraken:

  • Ik zie op tegen de verhuis naar een oud, deprimerend kantoorgebouw met weinig daglicht
  • Wat in mijn huidige job beter is dan in mijn vorige is dat we nu in een heel nieuw gebouw zitten met veel kleur en kunst aan de muren
  • Ik ben blij dat ik een paar dagen per week thuis kan werken, daardoor hou ik het vol

Impact van de inhoudelijke werkomgeving

Wat natuurlijk ook heel belangrijk is voor je geluksgevoel is het werk dat je de hele dag doet. Mag jij doen wat je het liefste doet en beste kan? Of moet je doen wat je helemaal niet leuk vindt of goed kan? HSP’s zijn leer- en nieuwsgierig. Leer je nog dingen bij en kan je jezelf ontwikkelen? Of is je werk saai geworden en mis je uitdaging? HSP’s dragen graag bij aan een betere, mooiere wereld. Vind je jouw job zinvol, nuttig?

Invloed van menselijke contacten

HSP’s zijn empathisch. Ze houden van harmonieuze relaties met anderen. Ze hebben behoefte aan waardering en positieve feedback. Eerlijkheid vinden ze belangrijk. Ze werken graag autonoom. Als ze op de vingers gekeken worden gaan hun prestaties achteruit.

Werken of leven in een omgeving met conflicten, onrechtvaardigheid, negatieve opmerkingen of kritiek, autoritaire dominante mensen doet hen in elkaar krimpen en ondermijnt hun zelfvertrouwen. Ze krijgen stress, worden moe. Dit kan burn-out of ziekte veroorzaken.

In een positieve omgeving fleuren HSP’s helemaal op. Ze presteren optimaal en hun talenten komen tot hun recht.

Menselijke contacten zijn belangrijker dan de fysieke werkomgeving. Een hoogsensitief persoon die in een prachtig, rustig gebouw werkt met ‘negatieve’ menselijke contacten zal meer hinder ondervinden dan een HSP in een drukker gebouw met ondersteunende menselijke contacten.

251 (2)

Het grote belang van je innerlijke omgeving van gedachten en gevoelens

De belangrijkste omgeving is je innerlijke omgeving omdat die er altijd is. “Je neemt jezelf overal mee”, zoals ze zeggen. En dus kan je jezelf ook overal tegenkomen. Hoe zijn jouw gedachten en gevoelens over het algemeen? Positief of negatief? Is het glas halfvol of halfleeg? Heb je begrip, waardering en respect voor jezelf? Of ben je heel veeleisend, kritisch en verwijtend naar jezelf toe? Misschien nog meer dan de bullebakken op je werk? Kijk je naar jezelf door een roze of een zwarte bril?

De allerbelangrijkste omgeving om te transformeren van negatief naar positief is je innerlijke omgeving. Het goede nieuws is dat je hiervoor niet afhankelijk van anderen bent. Je kan dit zelf beslissen.

Wil jij je innerlijke omgeving positiever maken?

HSP-coaching helpt jou negatieve gedachten en emoties loslaten en een positieve innerlijke omgeving creëren. Als je dat doet zal je veel minder last hebben van ‘negatieve’ uiterlijke omgevingen. Je staat dan immers steviger, je voelt je beter in je vel. Je komt op voor jezelf en trekt grenzen als anderen je negatief behandelen. Als je van jezelf houdt kies je automatisch uiterlijke omgevingen die goed voor je zijn. Zo ontstaat een positieve spiraal van steeds meer vreugde, energie en succes. Je groeit en bloeit en straalt van geluk.

Wil jij een ‘positieve’ job?

HSP-loopbaanbegeleiding helpt je ontdekken aan welke criteria een job moet voldoen om jou happy te maken. Wat heb je nodig in de fysieke werkomgeving? Wat doe je liefst en kan je best en wat doe je helemaal niet graag? Hoe wil je dat mensen met jou omgaan? Met loopbaancheques betaal je slechts €80 voor 7 uur begeleiding (werkelijke waarde €980). Check of jij recht hebt op loopbaancheques.

Vragen?

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek!

Meer lezen?

Het e-boek ‘Van overleven naar je zielsmissie leven’ geeft je inspiratie en oefeningen om je negatieve gedachten en emoties los te laten en je zielsmissie, de meest positieve omgeving van allemaal, te ontdekken. Vraag het hiernaast rechts (of hieronder op mobiel apparaat) aan.

Wat kan je doen als anderen negatieve afbrekende commentaar leveren? Laat je inspireren door het verhaal van De Slak.

Vind je dit artikel interessant voor anderen?

Deel het via de social mediaknoppen hieronder.