Hoe laat je toxische schaamte los?

toxische schaamte1Gezonde schaamte zorgt ervoor dat we iets ongepast niet meer opnieuw doen. Toxische schaamte speelt zich niet af op gedragsniveau maar wel op zijnsniveau. Je vindt jezelf bv een slecht of waardeloos mens. Toxische schaamte is meestal iets wat je onbewust met je meedraagt. Als de tijd rijp is om het los te laten, zal je je ervan bewust worden, zoals in mijn geval.

Wat zijn de gevolgen van toxische schaamte?

Toxische schaamte is zeer ondermijnend voor je gezondheid en saboteert je geluk. Je verliest het contact met je ware zelf, met je lichaam en het NU. Het vreet enorm veel energie. Volgens Jung is het een zielvretende energie. Het is dus heel belangrijk om toxische schaamte los te laten. Hoe kan je dat doen? Dat lees je hieronder.

Mijn ervaring met toxische schaamte loslaten

Zo’n half jaar geleden las ik in het boek Goddelijk Wild een uitspraak van Rudy Vandamme:’Ik schaam me om mens te zijn’. Dat kwam binnen! Ik was emotioneel totaal van de kaart. Mijn bewust verstand zei:’Dat klopt niet’. Maar diep vanbinnen, op onbewust niveau, voelde ik dat het wel opging voor mij. Een therapeute in mijn kennissenkring sprak toen over toxische schaamte. Ik besloot dit als onderwerp te nemen voor een sessie natuurcoaching. In het bos deed ik een loslaatritueel. Ik vond een stuk tak met scherpe punten om mijn toxische schaamte aan af te geven zodat ik het nadien letterlijk kon loslaten. Ik voelde dat ik het hout wilde begraven onder een bepaalde boom. Toen ik voor die boom stond en heel bewust, met volle intentie, het gevoel ‘ik schaam me om mens te zijn’ aan het hout gaf, kwam er compleet onverwacht in me op ‘ik ben een slecht mens’. Wauw. Dat was heftig. Ik had al eerder gevoelens en overtuigingen van niet goed genoeg zijn losgelaten. Maar dit was nog van een andere orde. Ik gaf het mee aan het stuk hout en begroef alles onder de boom. Ik had niet verwacht dat dit zo ingrijpend zou zijn! Ik moest erna echt gaan zitten om weer bij te komen. Ik leunde met mijn rug tegen de boom ernaast. Door het gebladerte scheen de zon op mijn gezicht. Dat deed deugd. Vanzelf kwam ik in contact met mijn kern. Ik voelde/wist ‘ik ben helder, stralend licht.’ En onmiddellijk daarna. Ik kom hier op aarde ver-licht-ing brengen, voor mezelf en anderen. Verlichting in 3 betekenissen:

  1. Licht in het donker brengen
  2. Wat zwaar weegt lichter maken
  3.  Groei in bewustzijn

Toen ik na een tijd weer opstond en verder stapte door het bos, voelde ik me enorm verstild, vertraagd, aanwezig in het NU met al mijn zintuigen. Inzichten en antwoorden dienden zich vanzelf aan in een moeiteloze flow. Diep ontroerd stroomden tranen van dankbaarheid over mijn gezicht. De periode erna zat ik veel meer in mijn lichaam en is mijn intuïtie verder opengebloeid. Ik voelde me herboren. In de zomer volgde ik zelf een opleiding natuurcoaching. Sindsdien begeleid ik ook anderen in de natuur bij hun loslaat-, transformatie- en ver-licht-ingsprocessen.

Hoe ontstaat toxische schaamte?

Ik had geen idee waar mijn toxische schaamte vandaan kwam, en vond bewust ook niet dat er reden voor was – ik ben niet perfect, maar zo’n erge dingen heb ik in mijn leven nu ook weer niet gedaan. Volgens de therapeute uit mijn kennissenkring kan het te maken hebben met ‘overgeërfde’ schaamte van voorouders, zelfs collectieve schaamte. In familieopstellingen merk je inderdaad wel vaker dat we nog emotionele ballast van anderen met ons mee kunnen dragen.

Jan Bommerez, expert in loslaten en flow, deelde onlangs een andere visie over dit onderwerp op Facebook. Ik voel me ermee resoneren. Hier volgt zijn post.

Een pasgeborene heeft nog geen woorden en communiceert instinctief zijn emoties met gelaatsuitdrukkingen en stemgeluiden. Omgekeerd ‘leest’ een baby ook gelaatsuitdrukkingen als antwoord op zijn eigen gevoelsstaat. Wanneer emoties van een baby niet worden beantwoord met liefde en begrip worden ze ook weer instinctief ingekapseld (bevroren) in een soort ‘schaamte’. Deze schaamte is een woordeloos gevoel dat er iets niet klopt met je.
Het kan ook omschreven worden als ‘ik deug niet’ of ‘ik ben waardeloos’ of ‘ik verdien geen liefde’ of ‘mijn behoeften tellen niet mee, dus ik tel niet mee’…. Omdat een baby nog geen bewuste identiteit heeft en niet kan denken is een baby ‘wat hij voelt’. Dat soort instinctieve en diepgewortelde schaamte kan levenslang voor ‘niet kunnen zijn wie je echt bent’ zorgen omdat ‘jezelf zijn’ te pijnlijk is.
Er is zoiets als gezonde schaamte, een emotie die ons iets ongepast niet meer laat opnieuw doen. Maar het soort schaamte die ons bevriest in onze emotionele kern is ‘toxische schaamte’. Jung noemt dat een ‘zielvretende energie’. Mensen die onbewust diep in zichzelf toxische schaamte meedragen zijn het contact het hun natuurlijke zelf kwijt. Ze identificeren zich dan met hun overlevingspatronen (defensiemechanismen) en zijn daarom ook uit contact met het nu.
Af en toe kun je dan wel even flow ervaren (in het nu zijn) maar de meeste tijd leef je in onbewuste weerstand tegen het nu. Je voelt je niet thuis in je lijf en dus niet in het nu.”

Ik vind het frappant dat ik toen, zo’n half jaar geleden, exact ervaren heb wat hij nu schrijft over het effect van (het loslaten van) toxische schaamte.

Wat de oorzaak ook is, het goede nieuws is dat je de oorzaak zelfs niet hoeft te kennen om toxische schaamte los te laten en weer in contact te komen met je natuurlijke zelf, zoals mijn ervaring aantoont.

Wil jij toxische schaamte loslaten?

Contacteer me voor een vrijblijvend telefonisch verkenningsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Sharing is caring. Deel dit artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.