Over burn-out heb je waarschijnlijk al gehoord. Veel kans dat je iemand kent die een burn-out (gehad) heeft. Misschien jij zelf wel? Maar is het wel een burn-out? Of is het een bore-out? Of een combinatie van beide? Weet jij wat het belangrijke verschil is? Nee? Lees dan zeker verder. Volgens een recent onderzoek van de KULeuven loopt 6% van de Vlaamse werknemers risico op bore-out. Als je een bore-out behandelt als een burn-out maak je het erger!
Waarom is het belangrijk het verschil tussen burn-out en bore-out te kennen?
De symptomen zijn erg vergelijkbaar. Ten gevolge van jarenlange aanhoudende stress op werkvlak ben je doodmoe, leeg, op. En dit op mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Je kan niet meer, je zit vast en je geraakt er zelf niet meer uit.
Is de oplossing dan niet gewoon rusten? Soms wel, soms niet. Dat hangt af van de oorzaken van je stress. En die oorzaken van de chronische stress zijn heel verschillend bij burn-out en bore-out. Omdat de oorzaken verschillen, moet ook de behandeling of aanpak verschillen. Als je een bore-out behandelt zoals een burn-out, maak je het erger.
Kwalitatieve en kwantitatieve burn-out/bore-out
Ook al is burn-out al meer bekend dan bore-out, toch bestaan er ook over burn-out nog veel misverstanden en onbegrip.
Veel mensen denken bij burn-out aan ‘te hard, te veel werken’. Dat komt inderdaad voor, bv bij workaholics, perfectionisten, mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen, of mensen die zich verliezen in hun passie. Je uitleven in je passie geeft je weliswaar energie, maar iedereen heeft ook voldoende rust en hersteltijd nodig om batterijen weer op te laden. En dat geldt zeker voor hoogsensitieve personen (HSPs). Als je jarenlang te veel of te lang doet wat je liefst doet, kan je een kwantitatieve burn-out krijgen. Je trekt de juiste kar, maar er ligt te veel op je kar.
Als ze al over een bore-out gehoord hebben, denken veel mensen dat dit betekent dat je te weinig werk hebt. Dat je je verveelt op je werk omdat je véél te weinig te doen hebt. Het weinige werk dat je hebt, doe je wel graag, maar je kan er geen dag mee vullen. Dat komt ook soms voor en dat zouden we een kwantitatieve bore-out kunnen noemen. Je trekt de juiste kar, maar er ligt te weinig op je kar.
Wat minder bekend is, is dat je ook een kwalitatieve burn-out of bore-out kan krijgen. In dat geval is de hoeveelheid werk niet het probleem, wel het soort werk of de werkomgeving. Je trekt de verkeerde kar.
Bij een kwalitatieve burn-out zijn er in de inhoud van je job of de werkomgeving te veel energievreters ipv energiegevers. Ze kosten je energie en geven je stress omdat ze niet passen bij jouw behoeften, bij jouw KernTalenten.
Bij een kwalitatieve bore-out vind je te weinig uitdaging en vervulling in je job. Je kan of mag je sterke KernTalenten, die je energie en vreugde geven, te weinig inzetten in je werk. Je kan je potentieel te weinig ontwikkelen. Daardoor mis je de energie en voldoening die je zou kunnen krijgen van het gebruiken van je sterke KernTalenten. Als je in het dieptepunt van je bore-out zit, zal je dit zelf zo niet ervaren. Op dat moment ben je zo onzeker dat je zelfs niet beseft dat je überhaupt talenten hebt.
In de praktijk zijn er allerlei combinaties mogelijk.
Dit filmpje van Bore-out coach Frouke Vermeulen, legt mooi en duidelijk de verschillen uit en waarom de geschikte aanpak ook verschilt.
Tip: zet bij het wieltje rechts onder de video de snelheid op 0.5, anders gaat het misschien te snel om goed te kunnen volgen:
Wat zie ik in mijn praktijk?
Nadat ik de Masterclass over bore-out bij Frouke Vermeulen gevolgd had, is het me duidelijk geworden dat veel cliënten die zich melden met ‘ik heb een burn-out (gehad)’, op zijn minst ook deels een kwalitatieve bore-out hadden.
In deze tijden van kostenbesparing en efficiëntieverhoging, zie ik slechts zelden iemand die te weinig werk heeft. Ik herinner me een cliënte die om 11u al klaar was met haar werk, als ze aan een normaal tempo werkte. Dan duurt een dag heel lang! Je kan niet blijven Facebook of je privé-mail checken. Trouwens, dat mag vaak ook niet en geeft je dan extra stress omdat je iets doet dat eigenlijk niet mag. Als je niets te doen hebt, heb je veel tijd om te piekeren. Misschien ben je wel bang om je werk te verliezen. Je schaamt je omdat je zo weinig te doen hebt, want tegenwoordig moet je het ‘druk, druk’ hebben om mee te tellen. Door dit alles krijg je nog meer stress.
Mensen die echt veel te hard hebben moeten werken, zie ik eigenlijk ook niet zo vaak. Sommigen krijgen zelfs de opmerking van hun omgeving:’Hoe kan het nu dat je een burn-out hebt, je werkt toch al 4/5?’ Het kan wel zitten in de combinatie van werk en privéstress. Als er naast een werk dat je op zich prima aankan, in je privéleven uitdagingen bijkomen zoals een verbouwing, relatieproblemen of ziekte in de familie, dan kan het in totaal te veel worden.
Wat ik veel vaker zie, is kwalitatieve burn-out en vooral ook bore-out (of een combinatie van beide). Cliënten zitten niet op hun plaats op hun werk. Ze zeggen soms:’Er zit meer in mij.’ Ze moeten te veel dingen doen die hen energie kosten en ze mogen te weinig dingen doen die hen energie geven. Oorzaken van stress vind je trouwens niet alleen in de inhoud van de job. Ook de werkomgeving kan veel stress creëren. HSPs raken snel overprikkeld door geluid (bv in landschapskantoren), spanningen, conflicten, oneerlijke behandeling, pesten, etc. Als dat jarenlang aanhoudt, stapelen de stress en vermoeidheid zich op en krijg je een energieprobleem. De oplossing? Goed weten wie jij in wezen bent, wat jou energie geeft en kost en een job zoeken die daarbij past. Een KernTalentenanalyse geeft hier duidelijk zicht op.
Wat heb ik ervaren in mijn eigen leven?
Ik heb nooit een burn-out of bore-out gehad. Ik besef nu dat ik een aantal keer richting bore-out gegaan ben. Ik heb toen gelukkig op tijd stappen ondernomen om erger te voorkomen.
Ik ben leergierig. Bij mijn eerste 2 werkgevers heb ik in het begin veel bijgeleerd. Ik heb kansen gekregen om verschillende jobs te doen en door te groeien, tot dat op een bepaald moment niet meer mogelijk was. Ik verloor mijn energie en enthousiasme. Ik werd ongelukkig door mijn werk. Ik zat soms te wenen aan mijn bureau. Ook 4/5 werken bij mijn 2de werkgever was niet de oplossing. 4/5 van iets wat ik niet echt graag deed was nog te veel. Deze 2 ervaringen hadden tot ‘kwalitatieve bore-outs’ kunnen leiden als ik geen stappen ondernomen had. Dat heb ik gelukkig wel tijdig gedaan door ander werk te zoeken dat me terug voldoening gaf.
Als zelfstandige heb ik de laatste 15 jaar 2 periodes gehad met maandenlang heel weinig werk. Toen dreigde kwantitatieve bore-out. Het weinige werk dat ik had, deed ik graag, maar het was gewoon veel te weinig. Ook daar werd ik ongelukkig van. Ik voelde me futloos en begon aan alles te twijfelen. Het was een uitnodiging om met mezelf en mijn emoties aan de slag te gaan om nog dichter bij mezelf te komen. Nadat ik dat gedaan had, begon het werk weer te stromen en kreeg ik opdrachten die nog beter bij mij pasten.
Wil je meer weten over mijn verhaal? Vraag hiernaast rechts of hieronder op mobiel apparaat het gratis e-boek aan ‘Van overleven naar je zielsmissie leven’.
Vraag je je af of je als HSP (hoogsensitief persoon) meer risico loopt op bore-out? Ontdek het door hier te klikken.
Wil je meer lezen over bore-out? Frouke Vermeulen vertelt open en eerlijk over haar bore-out en wat haar geholpen heeft om eruit te geraken. Bestel nu jouw exemplaar van Froukes boek Vechten tegen verveling door hier te klikken.
Vind je dit interessant voor anderen? Deel het via de Sociale Mediaknoppen hieronder.