Ben jij een orchidee of een paardenbloem?

orchidee-paardenbloem4 jaar geleden organiseerde ik een intervisie voor collega-loopbaanbegeleiders over hoogsensitiviteit. ’s Ochtends had ik mijn orchideeën nog snel water gegeven. Ik was daarbij een beetje te wild geweest waardoor een bloemetje was afgevallen. Dit bracht me bij de volgende metafoor: HSP’s zijn als orchideeën. In de juiste omgeving (licht, temperatuur) en met de juiste voeding, verzorging en behandeling zijn het prachtige bloemen die lang en ook telkens opnieuw bloeien. Zet je ze in een omgeving die te warm of te koud is, met te veel of te weinig water of licht, of in de tocht zullen ze snel verwelken.

Onlangs las ik in het boek Hoogsensitieve Mannen dat deze vergelijking ook in de wetenschappelijke literatuur gemaakt wordt. Boyce, hoogleraar aan de universiteit van Berkeley, observeerde dat 15 tot 20% van alle kinderen bijzonder gevoelig op hun omgeving reageerden en betitelde die groep kinderen als ‘orchideeënkinderen’. De rest van de kinderen noemde hij ‘paardenbloemkinderen’ omdat ze als de stoere paardenbloem overal kunnen groeien en minder eisen aan hun omgeving stellen. Hoogsensitiviteit is aangeboren. Ook 15-20% van de volwassenen zijn extra gevoelig voor hun omgeving, in de ‘positieve’ en de ‘negatieve’ zin.

Wat kan jij als HSP (hoogsensitief persoon) leren van orchideeën?

 • Er zijn veel verschillende orchideeën, met een variatie aan kleuren en vormen. Wist je dat er zelfs orchideeën in het wild groeien in de lage landen? Zoals in mei in de Snoekengracht in Boutersem. Zo ook is elke HSP uniek. Wie ben jij? Wat is typisch voor jou?
 • Welke kleur heb jij?
 • Breng je veel kleinere bloemen voort of minder grotere bloemen?
 • Ben je een ‘exotische’ orchidee in een pot of een ‘wilde’ orchidee uit de lage landen?
 • In welk groei/bloeistadium zit jij?
  o Ben jij in volle bloei?
  o Zijn je bloemen aan het afvallen, omdat een bepaalde fase is afgerond?
  o Zit je in een rustfase zonder bloemen totdat er opnieuw groei en bloei komt?
  o Begin je in een bepaalde richting te groeien of bloeien?
 • In welke richting groei je graag? Groei je naar boven, naar de zijkanten, of in het rond? Groei je in dezelfde richting als de vorige keer of kies je een andere richting? Eén rechte tak of met zijtakken? Eén of meer takken?
 • Hoe goed zorg je voor jezelf? Door de juiste omgevingen voor jezelf te kiezen, jezelf te voeden, voldoende rust te gunnen, zodat je telkens weer tot uitbundige bloei mag komen.

orchidee-wild1Sta jezelf toe om de orchidee te zijn die jij in wezen bent. En te groeien en bloeien in een richting en vorm die bij jou past. Zorg goed voor jezelf door keuzes te maken in leven en werk die jou doen bruisen en stralen van geluk. Weet dat er altijd een nieuwe bloei kan en zal komen, als je goed voor jezelf en jouw unieke hoogsensitieve behoeften zorgt.

Wil jij ontdekken welke (werk)keuzes écht bij jou passen en jou doen groeien en bloeien als de prachtige orchidee die je bent?

voor een vrijblijvend telefonisch
gesprek over HSP-(loopbaan)coaching.

Contacteer me voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je dit interessant voor anderen?

Deel het artikel via de sociale mediaknoppen hieronder.